Queen met verbeeldingskracht en durf
In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op de uitvoering van The Queen Symphony door Harmonie St. Michaël van Thorn op zondag 12 mei in de grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.
TEKST: RUUD CORSTJENS / REDACTIE KLANKWIJZER – FOTO: AANLEVERING ST. MICHAËL
Freddie Mercury wenste dat de nummers van Queen nieuwe interpretaties zouden krijgen. Dat is precies wat de Engelse componist en dirigent Tolga Kashif deed met The Queen Symphony. Kashif baseerde zich op de kenmerkende melodieën en akkoorden van Queen om een zesdelige symfonie te creëren voor koor en symfonieorkest, met prominente rollen voor viool, cello en piano. The Royal Philharmonic Orchestra bracht het werk in 2002 in Londen in het bijzijn van Queen’s gitarist Brian May, drummer Roger Taylor en Freddie Mercury’s moeder in première. “Stel je een componist voor met de verbeeldingskracht en durf van een Tsjaikovski of Moessorgski, die toegang heeft tot het volledige repertoire van Queen, met een groot orkest en koor. Dan begrijp je bijna waar de Queen Symfonie haar oorsprong vindt. Dit is werkelijk monumentaal en uitzonderlijk,” sprak May.
ROMPSLOMP
Dat ook amateurharmonieorkesten zich aan dit meesterwerk kunnen wagen, is allemaal te danken aan Erik Somers. Hij trok ruim twintig jaar geleden de stoute schoenen aan met het verzoek aan Kashif om het werk te mogen arrangeren voor harmonieorkest. Hoewel Kashif meteen enthousiast was duurde het nog tot 2006 voordat de harmonieversie op de plank lag. Dat lag niet alleen aan de bewerkelijkheid van het stuk (Somers stak zo’n 250 uur in de bewerking), maar vooral ook aan de papieren rompslomp rond de auteursrechten. Harmonie L’Union uit Heythuysen, het Koninklijk Kerkraads Mannenkoor, zanggroep Kazoo uit Heythuysen en diverse solisten brachten de productie in 2007 in wereldpremière. Inmiddels is de bewerking wereldwijd in zeker 25 landen uitgevoerd. Er is overigens ook een fanfareversie beschikbaar.
LOGISTIEKE OPERATIE
De symfonische rockmuziek van de groep Queen had beduidend meer artistieke inhoud dan de drie akkoorden-deuntjes waarmee tijdgenoten zoals Status Quo destijds de hitladders bestormden. De vertolking van The Queen Symphony is niet bepaald een hapklare brok die je er op het jaarconcert ter aanvulling even bijneemt. De ingrediënten voor een artistiek verantwoorde uitvoering bestaan uit een groot symfonisch blaasorkest van bovenmodaal niveau, een minstens honderd stemmen tellend gemengd koor, een vrij uitgebreide slagwerksectie en solisten op piano, celesta, harp, viool en cello. Een hele logistieke operatie dus.
STRUCTUREN
The Queen Symfonie is dan ook geen aaneenrijging van complete songs van de Britse poplegende. Tolga Kashif (1962) bestudeerde voor zijn 55 minuten durende symfonie het Queen-repertoire in al zijn details en gebruikte de structuren als kapstok om er eigen beelden aan op te hangen. Het resultaat is een romantisch-dramatische symfonie in zes delen. De oorspronkelijke nummers zijn vaak niet eens herkenbaar, hooguit hier en daar in de melodie. Zo komt Bohemian Rapsody terug als een soort treurmars, We are the Champions als een lyrisch en romantisch stuk en Bicycle Race in een fugavorm. Het koor fungeert voornamelijk als klankapparaat. Soms als een vleugje Mahler, dan weer als een sprankje Debussy. Het werk wordt onder leiding van Ivan Meylemans uitgevoerd met medewerking van het Brabant Koor, Carla Leurs (viool), Luis Gomes Andrade (cello), Anastasia Goldberg (piano) en Ab Nieuwdorp (presentatie). Wie de vertolking van De Geiten niet kan bijwonen, hoeft niet te treuren. Zaterdag 8 juni brengen ook Harmonieorkest Vleuten en Toonkunstkoor Utrecht op dezelfde locatie The Queen Symphony ten gehore.
WERELDPREMIÈRE
Vóór de pauze presenteert harmonie St. Michaël de wereldpremière van It comes from afar van de Nederlandse componist Martijn Padding. Dit is het resultaat van een gedurfd initiatief, waarbij St. Michaël Nederlandse symfonische componisten uitdaagt om te schrijven voor harmonieorkest. Ook wordt het betoverende symfonische gedicht Per la flor de Lliri Blau van de Spaanse grootmeester Joaquim Rodrigo tot klinken gebracht.
Praktisch
The Queen Symphony door harmonie St. Michaël van Thorn o.l.v. Ivan Meylemans m.m.v. Brabant Koor, Carla Leurs (viool), Luis Gomes Andrade (cello), Anastasia Goldberg (piano), Ab Nieuwdorp (presentatie) | zondag 12 mei, 15.00 uur | TivoliVredenburg Utrecht | Kaarten klik HIER.
Foto: Harmonie St. Michaël van Thorn speelt dit keer op het podium van TivoliVredenburg The Queen Symphony.
Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.
Gepubliceerd: 15 jul 2024 - 22:03
Laatste update: 15 jul 2024 - 22:05