Europese prijs voor documentaire Blaasmuzyk

De documentaire Blaasmuzyk van Omrop Fryslân is tijdens de Grand Prix CIRCOM in Polen uitgeroepen tot het beste regionale televisieprogramma van Europa. Een jury van Europese televisieprofessionals koos de Friese productie uit een totaal van 180 inzendingen als winnaar.

FOTO: STILL UIT BLAASMUZYK

Voor de feelgood-documentaire volgde filmmaker Murk-Jaep van der Schaaf het Nij Talint Orkest (Nieuw Talent Orkest) in de Leeuwardse wijk Nijlân. Van de eerste tot de laatste repetitie laat hij zien hoe de leden zich met vallen en opstaan door de notenbalken, ventielen en blaastechniek worstelen. In april won Blaasmuzyk al een Europese CIRCOM-prijs in de categorie Music and Arts. CIRCOM is de Europese vereniging van regionale omroepen, waarbij in totaal 209 stations zijn aangesloten. Sinds 1990 reikt de organisatie awards uit in verschillende categorieën. “Ik ben blij dat de juryleden het belang hebben ingezien van de positie van muziek en kunst in het leven van mensen”, zei directeur Mojca Recek van CIRCOM bij de uitreiking.

UITDAGING
De toekomst van de HaFaBra-cultuur staat onder druk. Harmonieën, fanfares en brassbands kampen al jaren met een teruglopend ledenaantal en hebben moeite met het vasthouden van talentvolle jeugd. Om nieuwe doelgroepen voor de blaasmuziek te enthousiasmeren, introduceerden Guus Pieksma en Annewiep Bloem van de stichting Mear mei muzyk enkele jaren geleden het Nij Talint Orkest. De format biedt volwassenen zonder muzikale ervaring, onder het motto ‘plezier in samen muziek maken’, de uitdaging om in tien repetities een instrument te leren bespelen.

WAARDE
Filmmaker Murk-Jaep van der Schaaf volgde de repetities in Nijlân en de oefensessies thuis. Het levert een ontwapenend beeld op van mensen die zichzelf op latere leeftijd met de nodige zelfspot voor de leeuwen gooien. Maar achter die humor en dat plezier schuilt ook een dieper verlangen naar verbinding met anderen en het uiten van gevoelens. De kijker wordt deelgenoot van grappige, intieme en ontroerende momenten uit het leven van de orkestleden. Waar de een zich door het musiceren eindelijk gezien en gehoord voelt, is het voor de ander juist het middel om anderen een hand op hun schouder te leggen. Het toont aan hoe de HaFaBra-cultuur in onze samenleving nog steeds van grote waarde is.

UNIVERSEEL
“We zijn enorm verrast door deze waardering”, reageert Annewiep Bloem van Mear mei muzyk op het succes. “Het allermooiste vinden we dat wat de documentaire laat zien in heel Europa wordt erkend. Het is universeel. En natuurlijk zet het de blaasmuziek in Nederland extra op de kaart.” Dat verenigingen het Nij Talint-concept nog steeds zien als dé kans voor nieuw perspectief op de toekomst blijkt uit de aanvragen die bij Mear mei muzyk uit het hele land binnenkomen om orkesten voor volwassenen op te starten.

Bekijk Blaasmuzyk
Wil je de bekroonde documentaire bekijken? Klik HIER.

Informatie
Informatie over het concept Nij Talint Orkest: klik HIER.

Op de foto: Fragment uit de bekroonde documentaire Blaasmuzyk.

Gepubliceerd: 16 jul 2024 - 14:50
Laatste update: 16 jul 2024 - 14:51

Posters