Verplichte werken voor ONHK 2025 bekend
De organisatie van de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen heeft de verplichte werken voor de ONHK 2025 bekend gemaakt. De inschrijving voor de zesde editie op 29 maart 2025 in het Schaffelaartheater in Barneveld is inmiddels geopend.
FOTO’S: FV MEDIA PRODUCTIES
De verplichte werken zijn zoals gebruikelijk gekozen op advies van het Repertoire Informatie Centrum (RIC) ontvangen. Ook voor de Concertdivisie is een verplicht werk geselecteerd. Dit jaar namen acht verenigingen deel aan het evenement. Voor volgend jaar heeft het bestuur intern een minimumaantal deelnemers vastgelegd om de ONHK al dan niet door te laten gaan. Op 1 december 2024 moet duidelijk zijn of hieraan is voldaan. Inmiddels zijn er al drie inschrijvingen binnen. Harmonieorkest Beveren uit België heeft zich aangemeld voor de tweede divisie, terwijl het Bevers Harmonieorkest uit Beveren-Leie, Waregem (België) en Symfonisch Blaasorkest Gaanderen in actie komen in de eerste divisie.
Een overzicht van de verplichte werken.
CONCERTDIVISIE
Synkretismos
Jef Penders
De titel van dit werk is afgeleid van de door de Griekse geleerde Socrates ingevoerde term, betreffende de bewoners van het eiland Kreta. Ondanks de onderlinge verdeeldheid van de Kretenzers, werd bij dreigend gevaar en aanvallen van buitenaf, een verbond gesloten tegen de vijand. In dit symfonische werk is een minder conventionele notatie gebruikt, terwijl het klankidioom wel traditioneel blijft. Grafische notaties worden afgewisseld met ostinato ritme- en maatwisselingen. Dit werk is de loop van de decennia dat het bestaat uitgegroeid tot een van de toonaangevende composities uit de Nederlandse blaasmuziek.
EERSTE DIVISIE
Battle of Hearts
Bert Appermont
De bron van inspiratie voor deze compositie was het toneelstuk Das Käthchen von Heilbronn, dat in 1810 door Heinrich von Kleist werd geschreven. De muziek weerspiegelt de dramatiek, spanning en emoties van de verschillende personages in vier delen: The Blacksmith’s Daughter, Kunigunde, The Fire en The Emperor’s Daughter. De titel Battle of Hearts verwijst naar de twee vrouwen uit het verhaal (Käthchen en Kunigunde), die allebei strijden om het hart van graaf Von Strahl te veroveren.
TWEEDE DIVISIE
Three City Sketches
Philip Sparke
De drie delen van het werk verklanken verschillende aspecten van de stad Alkmaar. Alkmaar is al voor de 10e eeuw ontstaan. De plaats kreeg in 1254 stadsrechten, maar pas in de jaren 1860, toen er spoorlijnen werden aangelegd tussen Alkmaar, Den Helder en Haarlem, begon de stad te groeien tot de omvang die vandaag de dag heeft. Het openingsdeel beschrijft een aangename reis in een stoomtrein.
In het tweede deel – Tower Music – staat de in Alkmaar geboren componist Willem de Fesch, die leefde van 1687 tot 1761, centraal. Hij was een tijd lang organist in de Grote Sint-Laurenskerk van Alkmaar. In dit deel gebruikte Sparke muzikale elementen uit Concerto in Bes, opus 3 nummer 2, die De Fesch in circa 1719 componeerde voor twee hobo’s, fagot, strijkers en basso continuo.
Het laatste deel van dit drieluik – 8th October 1573 – weerspiegelt de belegering van de stad door Spaanse troepen onder leiding van Don Fadrique (ook wel Don Frederik genoemd) in 1573. De prins van Oranje besloot de dijken rond Alkmaar door te laten steken en het gebied onder te laten lopen. Toen het water begon te stijgen hieven de Spanjaarden het beleg op en vluchtten ze. Dit betekende een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog; in deze gebeurtenis ligt dan ook de oorsprong van de uitdrukking Bij Alkmaar begint de victorie. Nog altijd wordt elk jaar op 8 oktober Alkmaars Ontzet gevierd.
DERDE DIVISIE
The village that fell from heaven
Jan Bosveld
De compositie is gebaseerd op het Friese dorpje Schraard. Volgens overlevering is dit karakteristieke dorpje niet gesticht maar op een goed moment uit de hemel komen vallen. De compositie opent dan ook met een blik op de nachtelijke sterrenhemel waaruit al snel Schraard neerdaalt op aarde. Na deze enorme klap neemt het dorp vorm aan met in het middelpunt het belangrijkste gebouw; de kerk. Het snelle deel dat hierop volgt geeft de roerige geschiedenis van Schraard weer. De strijd om het bestaan, het gevecht tegen het oprukkende water, de oorlogen die het heeft meegemaakt en de animositeiten met de omliggende dorpen. Het langzame deel beschrijft het wonder van Schraard. Omstreeks 1414 vonden de pastoor en zijn vicaris op het altaar in de kerk een bloedende hostie. De toenmalige Paus Johannes XIII erkende het mirakel onmiddellijk en besloot dat “zij die een offer zouden brengen aan het wonder een stukje van de eeuwige zaligheid verdienden”. Deze verklaring leidde helaas niet tot een stormloop van pelgrimages. In dit langzame deel verschijnt op een gegeven moment het “Schraard-akkoord”, een cluster opgebouwd uit de tonen A-B-C-D-Es. Het snelle slotdeel schetst de levendigheid en de bedrijvigheid van de bevolking die zich met name manifesteren in een rijk verenigingsleven. Ook de typische Schraardse, gekscherende humor komt erin voor. Psalm 150, dat door de hele compositie heen een belangrijke rol speelt, komt op het hoogtepunt van dit deel in al zijn glorie naar voren. Er is nog een korte blik op de sterrenhemel waarna het stuk met veel vaart naar het slot raast.
VIERDE DIVISIE
World of insects
Tjeerd Nijhof
In World of insects maken we een reis door het gelijknamige schilderij uit het boek Erik of het klein insectenboek van Godfried Bomans. In dit boek ontdekt hoofdpersoon Erik de natuur en haar merkwaardige bewoners. De compositie World of insects is een sferische verklanking van een aantal momenten uit het boek.
De opening neemt ons mee in de wonderlijke wereld van de insecten, die een en al vrede uit lijkt te stralen. We maken als eerst kennis met de wespen. Die zijn vriendelijk, ijdel en haast adellijk van aard. Dan vliegt er een vlinder voorbij, wat is die mooi! Romantiek komt op. Eerst klein, daarna groots en meeslepend. Als laatst maken we kennis met de doodgravertjes. Merkwaardige types die er wat cynische trekjes op na houden. Ze genieten van hun feestmaal; een dood insect. Het wordt gezelliger en gezelliger tot we met een knal uit de wonderlijke wereld vallen. De gordijnen sluiten zich.
VIJFDE DIVISIE
Dreamcatcher
Otto M. Schwarz
Lang geleden woonden er in Noord-Amerika een moeder met haar dochtertje, die bij een Ojibweindianenstam hoorden. Het meisje werd gekweld door nachtmerries. De moeder zocht hulp bij Asibikaashi, die mensen kon beschermen door een magisch web te weven. Deze ‘dromenvanger’, versierd met heilige veren, liet alleen mooie dromen door, terwijl nachtmerries in de ochtend zouden verbranden door zonnestralen. Dit programmatische werk volgt het verhaal nauwgezet.
Deze compositie bevat bekende droombeelden: de droom van het vliegen; de transcendentale ontmoeting met een overleden persoon; en de droom van een vlucht op benen die maar niet willen rennen. Alles komt goed, aangezien de zonnestralen het kwaad verbranden en we ons niets meer herinneren.
Praktisch
Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen (ONHK) | zaterdag 29 maart 2025 | Schaffelaartheater Barneveld | inschrijven voor 1 december 2024 | klik voor inschrijving HIER.
Op de foto: Otto M. Schwarz, componist van het verplichte werk in de vijfde divisie.
Gepubliceerd: 15 jul 2024 - 14:32
Laatste update: 15 jul 2024 - 14:33