Van Mongoolse paardenkop tot Braziliaanse Bossa
Dat elke voorstelling van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) als een feestelijk cadeautje voelt, wisten we al. Maar met De Zingende Strijkstok wordt het wel een heel bijzondere muzikale traktatie.
FOTO: AANLEVERING NBE
In De Zingende Strijkstop omarmt het NBE de wereld van zang en gestreken snaarinstrumenten. De Zingende Strijkstok is de opvolger van het ontroerende Troubadours, waarin tokkelinstrumenten de hoofdrol speelden. Nu staan de gestreken snaarinstrumenten centraal, die in een betoverend samenspel met de blazers een nieuw verhaal vertellen.
UITZONDERLIJKE MUZIKANTEN
Het NBE heeft drie uitzonderlijke muzikanten uitgenodigd om het podium te delen: de Frans-Algerijnse celliste en zangeres Nesrine, Chieko Donker Duyvis, eveneens celliste en zangeres maar dan met Nederlands, Japans, Braziliaanse roots, en Enkhjargal Dandarvaanchig – beter bekend als Epi – een virtuoos op de Mongoolse morin khuur (paardenkopviool) en meester in traditionele Mongoolse keelzang. Drie unieke muzikanten, die elk hun eigen culturele roots tot leven brengen in hun muziek. Samen met het eigenzinnige NBE vormen ze een inspirerende mix van klanken die grenzen overstijgt en de luisteraar diep raakt.
ANDER SOORT MUZIEK
Als singer-songwriter componeert Nesrine zowel muziek als teksten (de Arabische samen met haar moeder), geïnspireerd door herinneringen en ontmoetingen – of die nu vriendschappelijk, literair of muzikaal zijn. Verborgen invloeden, van Khalil Gibran (zoals in Fear, gebaseerd op een gedicht van hem), maar ook van Beethoven tot Erykah Badu, van Nietzsche tot chaâbi, sijpelen door in haar werk. De rode draad, haar trouwe reisgenoot, is de cello. Van diepe baslijnen tot breed uitgesponnen solo’s, tot bijna symfonische stukken (Sortilèges), het instrument speelt in elk nummer en in elk register een rol. Net als haar stem, die krachtig en meeslepend kan zijn, maar ook zacht en ontroerend.
MUZIKALE ZOEKTOCHT
Ook Chieko Donker Duyvis vond in haar muzikale zoektocht haar stem. In de klassieke wereld van de cello waarin ze werd opgeleid, voelde zij zich niet vrij. Ze zocht iets anders en begon, in eerste instantie thuis, een ander soort muziek te schrijven. Geïnspireerd door klassieke muziek, vrije improvisatie en Latijns-Amerikaanse muziek creëert ze nu een geheel eigen klankwereld, die ze met haar warme stem bezingt.
PAARDENKOP
En dan is er Epi, die met zijn morin khuur en indrukwekkende keelzang een totaal andere wereld tot leven brengt. De morin khuur, een traditioneel Mongools strijkinstrument met een paardenkop op de hals, speelt een centrale rol in de Mongoolse muziek. Er hangt een prachtige legende omheen: een jonge herder, die treurde om het verlies van zijn geliefde paard, maakte dit instrument van de resten van het dier. Wanneer hij speelde, leek het alsof de geest van het paard door de muziek tot leven kwam. Epi weeft deze legende en klanken tot leven met zijn diepe keelzang en virtuoze spel, waardoor zijn muziek een spirituele en aardse kwaliteit krijgt. Samen met de altijd nieuwsgierige blazers vormen deze artiesten een klankenpalet dat het publiek meeneemt naar de verste uithoeken van de muzikale wereld.
PANGEANS
Het openingsstuk van de voorstelling, Pangeans, is speciaal voor dit programma geschreven door componist Florian Maier. Het verwijst naar het prehistorische supercontinent Pangea, toen alle continenten nog één waren. Maar het staat ook symbool voor de droom van een wereld waarin iedereen verbonden is, ongeacht waar ze vandaan komen. Zoals Florian Maier het verwoordt: “Wij muzikanten vormen misschien wel de grootste stam van de aarde. We hebben geen eigen land, maar spreken een taal die ons allemaal verbindt. We vullen elkaar aan, inspireren elkaar, en delen vreugde met elkaar en de rest van de wereld.”
En laat dat nou precies het idee zijn dat het NBE drijft. Met hun avontuurlijke programma’s en verrassende samenwerkingen met artiesten uit alle windstreken zoeken ze altijd de grenzen op van wat muziek kan zijn.
Praktisch
De Zingende Strijkstop door het NBE
woensdag 6 november, 20.00 uur | Concertzaal Tilburg
donderdag 7 november, 20.00 uur | PHIL Haarlem
zaterdag 9 november, 20.15 uur | Junushoff Wageningen
dinsdag 12 november, 20.00 uur | Musis Arnhem
woensdag 13 november, 20.00 uur | TivoliVredenburg Utrecht
Kaarten: klik HIER.
Op de foto: De solisten v.l.n.r. Chieko Donker Duyvis, Nesrine en Epi.
Wil je jouw concert of activiteit ook promoten met een redactioneel artikel in het eMagazine en de overige mediakanalen van Klankwijzer? Kijk voor de mogelijkheden op https://bit.ly/KWopties.
Gepubliceerd: 30 okt 2024 - 12:23
Laatste update: 04 nov 2024 - 18:29