
“Als Eijsden naar het WMC wil, ga ik na 30 jaar dirigentschap die ambitie niet tegenhouden”
De Koninklijke Harmonie van Thorn kondigde deze week het verrassende afscheid aan van dirigent Jan Cober. Klankwijzer sprak de 73-jarige musicus nadat hij donderdagavond terugkeerde van zijn werk als chef-dirigent van La Banda Sinfónica Municipal de Madrid.
Tekst: Frank Vergoossen – Foto: FV Media Producties
Wat is de reden van je besluit om afscheid te nemen in Thorn?
“Ik heb zo’n anderhalf jaar geleden een gesprek gehad met het bestuur over de toekomst van het orkest. Daarbij kwam ook de opvolging van de dirigent op langere termijn ter sprake. Er is toen geen termijn afgesproken waarop ik de vereniging zou verlaten. In een tweede gesprek stelde het bestuur voor om als overgangsfase op projectbasis te gaan werken met gastdirigenten, om zo een beeld te krijgen van mogelijke opvolgers. Ik zou dat proces begeleiden. De afgelopen maanden heeft het bestuur dat proces versneld. Daardoor is het eerste project met een gastdirigent vervroegd naar september. Die versnelling maakte het voor mij erg lastig om mijn daar nog een rol in te vervullen. Maar uiteraard heeft het bestuur het recht om te bepalen wat zij met de vereniging willen. Dat heeft ertoe geleid dat mijn afscheid eerder kwam dan oorspronkelijk gedacht. Vanzelfsprekend wil ik het proces om tot een nieuwe dirigent te komen niet in de weg staan.”
Wat betekent dit voor jou?
“Het lijkt misschien negatief, maar dat is het niet. Het stelt mij juist in staat om mij volledig te focussen op het orkest in Madrid. Mijn contract bij La Banda Sinfónica Municipal de Madrid is inmiddels voor onbepaalde tijd verlengd. Iedereen is tevreden – ook de gemeente, die het orkest financiert. Het orkest telt 90 professionele muzikanten en zes medewerkers op kantoor. De eindverantwoordelijkheid, ook richting de gemeente, ligt bij mij. Dat vraagt veel werk. Daarbij komen heel andere aspecten van het vak kijken: om de twee weken een nieuw programma maken, solisten uitnodigen, gastdirigenten selecteren, enzovoort. Je begrijpt: het is een pittige baan. Op vrijdagavond kom je terug uit Madrid, dan ga je direct door naar de repetitie van Sainte Cécile in Eijsden, op zaterdag bereid je de repetitie in Thorn voor en zondagavond vertrek je weer naar Spanje. Dat gebeurt niet elke week, maar wel meerdere keren per maand. Dat is best intensief. Maar het orkest in Madrid is zó inspirerend om mee te werken. Je krijgt er enorm veel energie van terug. Na een concert daar voel ik me soms herboren. Van een afscheid in Madrid is nog lang geen sprake. Maar het vele reizen speelt natuurlijk wel een rol. Toch is dat niet de reden van mijn besluit om in Thorn te stoppen. De versnelling die het bestuur heeft ingezet in het opvolgingsproces is daarin doorslaggevend geweest. Ik wil dat proces niet in de weg staan. Daarnaast kan ik, naast Madrid, na 30 jaar dirigentschap bij Sainte Cécile ook verder bouwen aan de ambities van dat orkest. Dat is voor mij ook een belangrijke factor.”
Hoort bij de ambitie van Sainte Cécile ook deelname aan het WMC?
“Ja, dat zou best tot de mogelijkheden kunnen behoren. Niet dat ik zelf per se nog op dat podium hoef te staan, maar Sainte Cécile wil graag naar het WMC. Het is een geweldige vereniging. Ze zijn nu twee keer niet geweest. In 2017 was ik zelf werkzaam bij het WMC en in 2022 heb ik met de Koninklijke Harmonie van Thorn deelgenomen. Als je al zo lang dirigent bent van een orkest, en dat orkest wil graag naar het WMC, dan kun je niet zeggen: ‘dat hoeft voor mij niet meer’. Dan moet je daar als dirigent ook je consequenties aan verbinden.”
Op de foto: Jan Cobert tijdens een concert met de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden.
Gepubliceerd: 05 apr 2025 - 10:21
Laatste update: 05 apr 2025 - 10:27