“Het uniform geeft me een speciaal gevoel”
De amateurmuziekwereld is een broedplaats van muzikaal talent. Talrijke jongeren ontdekken er de liefde voor muziek en krijgen er de ruimte om hun droom van een carrière in de muziekwereld na te jagen. In deze serie portretteert Klankwijzer jonge veelbelovende muzikanten aan het begin van een loopbaan in de muziek. In deze 16e aflevering een portret van Dylano Driessens, winnaar van de Nederlandse kampioenschappen voor solisten uit de SMP-sector.
SAMENSTELLING: REDACTIE KLANKWIJZER
FOTO’S: AANLEVERING DYLANO DRIESSENS
Maak de volgende zin af: Muziek is…
… wat mij elke dag bezighoudt. Alles wat ik doe reflecteert wel op de een of andere manier terug naar muziek. Het is als een soort mentale steun die me helpt andere uitdagingen te doorstaan of even te ontspannen, weg van alles, in mijn eigen wereldje. Muziek is wat mensen bijeen brengt en wat kan leiden tot diepe connecties. Ik haal er mijn kracht uit.
Waarom ben je gevallen voor de kleine trom?
Toen ik nog heel jong was ging ik altijd met mijn moeder kijken naar de optochten van schuttersfeesten in de buurt. Ik werd op slag verliefd op trommelen. Ik zei altijd tegen haar: ‘ik wil later bij de rommeldebom’. Dat heb ik zodra de kans mij werd geboden direct gedaan.
Wie of wat inspireert je het meest?
Het is heel lastig om te zeggen wie mij nou het meest op weg heeft geholpen in mijn carrière. Zowel mijn moeder die altijd achter me staat bij elke muzikale belevenis, als mijn leraar Ad Triepels die mij heeft geholpen mijn muzikale kennis en vaardigheden te ontwikkelen tot het niveau waar ik nu sta. Toch denk ik dat mijn moeder wel echt mijn heldin is. Dankzij haar support en taxiservice is het voor mij mogelijk geweest om zoveel te bereiken in de muziekwereld. Ik had het niet zonder haar gekund.
Beschrijf de kick van een solo-optreden.
De grootste kick krijg ik als ik na afloop te horen krijg hoe gaaf en inspirerend mensen mijn optreden vinden. Natuurlijk, elk optreden brengt zo zijn gezonde spanning met zich mee, maar zodra ik daar dan op het podium sta en begin te spelen gaat alle focus in de muziek op. Daar krijg ik de energie weer van.
Bespeel je ook melodische slagwerkinstrumenten?
Ja, af en toe. Bij de fanfare speel ik ook vibrafoon en sinds kort marimba. De hele woonkamer staat inmiddels vol met instrumenten. Ook heb ik wel eens bij andere verenigingen uitgeholpen op de pauken. Mijn favoriete melodische instrument is de basmarimba. Puur vanwege het divers bereik en de prachtige warme klanken van de bastonen.
Je bent ook tambour-maître? Beschrijf de kick daarvan?
Ik ben nu bijna drie jaar tambour-maître bij de schutterij. De passie hiervoor begon toen we in 2017 in eigen dorp mee mochten doen aan het Kinjer OLS (zie kader) en ik de rol van tambour-maître mocht invullen. Toen ik daar ook nog de eerste prijs behaalde, was ik helemaal verkocht. Toen wist ik zeker dat ik later ook tambour-maître wilde worden bij de grote schutterij. Precies vijf jaar later kwam deze droom al uit. Het geeft mij een kick om als tambour-maître een fantastische club aan te sturen. Ik verdiep me graag in de exercitie en in de taken van een tambour-maître en ben bij een gezellige drumband die deze perfectie probeert na te streven. Tambour-maître zijn is meer dan alleen met een stokje zwaaien. Je bent een soort boegbeeld voor de hele vereniging. In een optocht ben je een van de eerste leden die de mensen langs de kant zien. De algehele leiding qua muziek rust op jouw schouders. Dit vereist discipline en uitdaging en dat is nou juist waar ik wel van houd.
Het accent bij de schutterij ligt op marcherende optredens. Wat vind je zo leuk aan buitenoptredens?
Buitenoptredens zijn zo divers. Je komt altijd op nieuwe plekken en de omstandigheden zijn altijd anders. Hier moet je op kunnen inspelen en juist dat maakt het leuk. Ook kom je tijdens het marcheren op straat dichter bij het publiek waardoor er vaak meer interactie ontstaat.
De wereld van de schutterijen zit vol met tradities. Wat spreekt je hierbij zo aan?
Dit soort tradities zijn speciaal. Ze horen bij de cultuur waarin ik ben opgegroeid en dit wil ik graag in ere houden. Daarnaast is juist de schutterstraditie deels voortgeborduurd op saamhorigheid. Dit zorgt ervoor dat het ook leuk is en blijft.
Veel jongeren willen liever niet in een uniform lopen. Hoe kijk jij daar tegenaan?
Zodra ik mijn uniform aan heb voel ik mij sterk in mijn schoenen staan. Ik weet namelijk de betekenis die het uniform met zich meedraagt en hoe eervol het is dat ik er een mag dragen. Natuurlijk is een uniform bij hitte een nadeel en zijn die helmen niet bepaald vriendelijk voor je kapsel, maar ik ben er inmiddels aan gewend en heb er geen last van.
Je speelt bij een schutterij, een fanfare en een showband, Waar gaat je voorkeur naar uit?
Bij de showband lopen we vooral streetparades en showoptredens. Net weer iets anders dan bij de schutterij, waar we vooral marcheren. Bij de showband speel ik op snaredrum en hebben we blaasinstrumenten in tegenstelling tot de schutterij. Ook doen we aan rennen en lopen we lastige figuren tijdens de shows Dit is net die extra uitdaging waar ik zo van houd.
Bij de fanfare doen we dan juist weer vooral concerten. Ook dit is erg gaaf. Vooral omdat er zoveel verschillende percussie- en slagwerkinstrumenten zijn om te bespelen. We zijn maar met drie slagwerkers, maar spelen stukken voor vijf slagwerkers. Je hebt dus altijd wel iets te doen. Dit vereist soms de nodige creativiteit. Alle verenigingen helpen mij bij mijn muzikale ontwikkeling. Ze laten mij elk een ander aspect in de muziekwereld ontdekken en juist dat maakt het gaaf. Je ziet altijd weer wat nieuws, ontmoet nieuwe mensen in dezelfde wereld, gaat samenwerkingen aan en ga zo maar door. Kortom ik hoef me nooit te vervelen.
Ik vind het lastig om te kiezen tussen marcheren, streetparades, shows en concerten. Ze hebben elk hun charmes. Maar het lopen in een uniform geeft mij toch wel de grootste kick. Zo’n uniform geeft gewoon een speciaal gevoel.
Met wie zou je wel eens een dag willen ruilen?
Ik heb niet zozeer een persoon met wie ik een dag zou willen ruilen. Het lijkt me wel heel vet om een keer samen met een beroemde artiest of korps te mogen spelen. Bijvoorbeeld André Rieu of The Blue Man Group.
Wat wil je bereiken in de muziek?
Het zou mij erg vet lijken ooit een keer voor een groot bekend orkest te mogen staan of een vet gave samenwerking te mogen doen met wereldberoemde slagwerkers. Vooral om mijn optredens naar een nog hoger niveau te brengen voor een nog groter publiek. Ook lijkt het mij leuk om anderen te begeleiden in de muziek als instructeur of docent. Daarnaast zou ik bepaalde blaasinstrumenten willen leren bespelen, zoals een trombone of hoorn. Of een ode willen brengen aan mijn opa door op zijn klarinet te spelen.
Waar hoop je over vijf jaar te staan?
Ik zou graag voor een groot orkest of korps willen staan. Bijvoorbeeld als tambour-maître. Ook lijkt het mij leuk om optredens op grote podia of wedstrijden van wereldklasse te doen. Meer contacten leggen met mensen binnen de muziekwereld en zo doorgroeien. Ik ben, zoals ze zeggen, een bezig bijtje. Als ik ergens voor ga, ga ik er ook echt voor de volle honderd procent voor.
PASPOORT
Naam: Dylano Driessens.
Leeftijd: 18 jaar.
Geboorteplaats: Sittard.
Woonplaats: Merkelbeek.
Instrument: slagwerk/kleine trom.
Vereniging(en)/orkesten: Schutterij St. Johannes St. Clemens Merkelbeek, fanfare St. Josef Merkelbeek, showband Corio Heerlen, instructeur bij drumband St. Remigius Meerssen.
Studie: Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde).
Behaalde successen:
2017
Beste Jeugd tambour-maître op het Kinjer OLS ; Nederlands kampioen jeugddivisie kleine trom.
2018
Limburgs kampioen jeugddivisie kleine trom; winnaar 5e divisie Finale Jonge Solisten.
2019
Limburgs kampioen 4e divisie kleine trom en 5e divisie multipercussie; Nederlands kampioen 4e divisie kleine trom; winnaar 4e divisie Finale Jonge Solisten.
2021
Limburgs kampioen 2e divisie kleine trom en 3e divisie multipercussie.
2022
Limburgs kampioen 1e divisie kleine trom en multipercussie; Nederlands kampioen 1e divisie kleine trom en multipercussie; 1e plaats tambour-maître 2e divisie OLS. 1e plaats solisten 1e divisie tamboer OLS.
2023
Limburgs Kampioen 1e divisie kleine trom; 1e plaats solisten 1e divisie tamboer OLS.
2024
Nederlands kampioen 1e divisie kleine trom; 1e plaats tambour-maître 2e divisie OLS; 1e plaats solisten 1e divisie tamboer OLS.
Wat is het OLS?
Voor niet-Limburgers: OLS staat voor Oud Limburgs Schuttersfeest. Het is een jaarlijks festijn waaraan vrijwel alle schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg (in totaal zo’n 140) deelnemen. Het OLS start met een folkloristische optocht van alle schutterijen in militaire outfit, gilde-uniformen of fantasiekostuums met begeleiding van muziekkorpsen uit de SMP-sector. Het belangrijkste onderdeel is de schietwedstrijd, waarbij een zestal schutters van iedere schutterij houten bolletjes moeten afschieten uit een schietboom. De winnaar van de schietwedstrijden mag het jaar daarop het OLS organiseren. Daarnaast zijn er allerlei bijwedstrijden met onder meer marswedstrijden voor korpsen en solistenwedstrijden voor individuele muzikanten. Het evenement trekt ieder jaar vele tienduizenden toeschouwers.
Foto: Dylano Driessens fier voorop als tambour-maître van schutterij St. Johannes St. Clemens uit Merkelbeek.
Gepubliceerd: 07 aug 2024 - 23:12
Laatste update: 11 aug 2024 - 11:14