Auw, mijn nek! (2)
Kees Hein Woldendorp, revalidatiearts en medisch coördinator van het Revalidatie Expertise Centrum voor Muziek & Dans (REC-MD) van Revalidatie Friesland. Tevens auteur van de informatie website www.embouchure.nl en muzikant (Keltische muziek). Doet momenteel promotieonderzoek over musici. Op dit blog deel ik mijn inzichten op het gebied van gezond musiceren, beter leren musiceren, en mijn ervaringen met geblesseerde musici. k.woldendorp@revalidatie-friesland.nl.
‘Auw, mijn nek!’ Dat is waar ik de eerste blog in november over schreef. “Peter, trombonespeler, kon daar nog alleen maar aan denken tijdens het spelen”. Een kleine 200 mensen hebben deze blog gelezen, wat een mooi begin is. Er zijn nog geen vragen of opmerkingen gekomen. Voel je vooral vrij om deze te mailen naar onderstaand emailadres. Dit kan zijn voor jezelf en/of ook als dit informatie is waar anderen wat aan kunnen hebben. Ik zal dit dan verwerken in toekomstige blogs. Ondertussen kan ik je vertellen dat deze Peter al weer lekker aan het spelen is, en me allemaal vragen en videofilmpjes mailt over hoe hij het blazen op een andere manier aan het oppakken is.
Wat heeft Peter dan gedaan? Peter bleek een verkeerde techniek aangeleerd te hebben: zijn ademhaling was een probleem, hij had onvoldoende kracht in zijn grote lichaamsspieren, hij dacht dat hij twee littekens/wondjes aan de binnenkant van zijn bovenlip had, het rechter deel van de bovenlip deed helemaal niet meer mee bij het spelen, en van een warming-up voor het spelen had hij nog nooit gehoord.
Een heel verhaal. Ook een verhaal dat ik in variaties bij bijna elke geblesseerde musicus tegenkom. Of dat nu een trombonespeler, violist of slagwerker is, het maakt niet uit: van de 2 miljoen (!) geregistreerde musici en zangers in Nederland heeft het merendeel wel één of meer kleine of grotere problemen. Dat geldt voor zowel de amateur als de professional (daar hebben we er trouwens ook maar liefst 25.000 van in Nederland). U zult dan ook snappen dat ik in de komende blogs bovenstaande onderwerpen één voor één de revue zal laten passeren.
Ik ben nu bezig met de afronding van mijn promotieonderzoek over musici. Een drukke en bijzondere tijd. De planning is, als alles goed gaat, dat dit 24 april gaat plaatsvinden; ‘s ochtends de promotie en ’s middags een internationaal congres te Beetsterzwaag met prachtige sprekers die bijna nooit in Nederland te horen zijn (bijv. “waarom krijgen we kippenvel bij bepaalde kunst horen/zien?”, “het gebruik van hulpmiddelen zoals steunen, slings bij het muziek maken” of “hoe werkt muziek en dans in je brein” met tussendoor prachtige muzikale optredens). Titel van het congres is “Rehabilitation & Music”, hou de aankondiging dus in de gaten en reserveer alvast de datum in je agenda!
Ondertussen gaat het onderzoek verder. We zijn zelf bezig met een grootschalig onderzoek naar de oorzaak van de vele handklachten bij musici. Een hinderpaal voor het lekker vrij kunnen musiceren… Ook daar zal ik een volgende keer graag wat over vertellen. Uit soortgelijk Duits onderzoek is recent naar voren gekomen dat ‘slecht slapen’ vaak aanwezig is bij deze klachten. Een belangrijke tip dus: goed slapen! Juist voor optredens en andere belangrijke momenten in je muziek.
Deze blog is bedoeld om je in hapklare brokjes kennis aan te reiken. Ook om je praktisch de weg te wijzen in de gezondheidszorg voor musici als je dat nodig mocht hebben. Het vinden van goede medisch en wetenschappelijk onderbouwde adviezen is namelijk niet eenvoudig. Ik kan je desgewenst via mijn netwerk in binnen- en desnoods buitenland gericht doorsturen voor deskundig advies bij jou in de buurt.
Vragen en opmerkingen van lezers ontvang ik graag via k.woldendorp@revalidatie-friesland.nl als opmaat voor een volgende blog! Anderen kunnen hiermee hopelijk ook hun voordeel doen. Aarzel niet om deze blog te delen!
Kees Hein Woldendorp
Gepubliceerd: 17 jan 2019 - 09:52
Laatste update: 22 jul 2024 - 14:49