Muziekloterij: steuntje in de rug voor muzieksector

We kennen de Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Staatsloterij. Nu is er ook de Nationale Muziekloterij. Volledig gericht op de instrumentale amateurmuziek in Nederland. Een duurzaam steuntje in de rug voor muziekverenigingen.

Verkoop van donateurskaarten, potgrond, oliebollen of wafels. Om de boel aan het draaien te houden ontkomen we er niet aan om met allerlei acties langs de deuren te gaan. Er is nu een leukere manier om geld in te zamelen voor je vereniging. Enkele oud-bestuurders die de amateurmuziek nog steeds een warm hart toedragen, hebben de Nationale Muziekloterij bedacht. Een loterij waarvan de opbrengst naar de instrumentale muziekbeoefening in verenigingsverband gaat.

Hoe werkt het? Muziekverenigingen uit het hele land kunnen zich via de website www.muziekloterij.nl (gratis) aanmelden om mee te doen. Vervolgens gaan ze (eenmalig) de boer op om zoveel mogelijk deelnemers (vrienden, familieleden en dorps- of stadgenoten) te werven. Deze kunnen op dezelfde website aangeven met hoeveel loten ze willen meespelen voor hun vereniging. In de pilot wordt nog gewerkt met fysieke loten. Maar als de pilot succesvol is, gaat zowel het toekennen van de lotnummers als de betaling online. Eén lot kost vijf euro. De helft daarvan gaat naar de betreffende vereniging. Van de andere helft wordt in beginsel de helft uitgekeerd aan prijzen. De rest is bestemd om de organisatiekosten te dekken. In de pilotfase vindt er één trekking plaats. Als blijkt dat de loterij levensvatbaar is, vinden er maandelijks trekkingen plaats en spelen de deelnemers ook maandelijks mee. Voorbeeld: een vereniging heeft vijftig leden. Ieder lid weet vier familieleden, vrienden of bekenden te werven om iedere maand met één lot mee te spelen. Dat betekent dat die vereniging iedere maand 200 keer 2,50 euro is 500 euro genereert. Totale opbrengst op jaarbasis: 6000 euro. Mooi meegenomen, toch?

“Het gaat hierbij om een duurzaam inkomstenmodel dat inspeelt op het gegeven dat leden tegenwoordig hoe langer hoe minder tijd kunnen en willen vrijmaken voor allerlei nevenactiviteiten”, zegt Bart Lemmen, oud-penningmeester van de Limburgse Bond van Muziekgezelschappen en een van de initiatiefnemers van de Nationale Muziekloterij. “Het is een kwestie van één keer slim tijd investeren in plaats van maandelijks allerlei fysieke acties op touw zetten. Bovendien is het een sympathieke vorm van ondersteuning. Het is doneren met een winstkans voor de donateur. Die laagdrempeligheid spreekt het publiek meer aan.”

Kijk voor meer informatie op: www.muziekloterij.nl.

Gepubliceerd: 29 jun 2024 - 15:08
Laatste update: 22 jul 2024 - 14:59

Posters