
Nederlands Gregoriaans Festival met thema Heilige plaatsen
Van 13 tot en met 15 juni 2025 staat Den Bosch opnieuw in het teken van het gregoriaans. Het Nederlands Gregoriaans Festival organiseert zijn negende editie met het thema Heilige Plaatsen. Een passend thema: de stad kent een lange geschiedenis als bedevaartsplaats en ligt op de route van meerdere pelgrimstochten.
FORO: ANNE CLAIRE DE BREIJ
In en rond monumentale locaties als de Sint-Jan, het Groot Tuighuis en de Grote Kerk klinkt tijdens het festival muziek die geworteld is in eeuwenoude tradities. Artistiek leider Rens Tienstra legt uit hoe het thema vorm krijgt: “Een heilige plaats hoeft niet alleen geografisch te zijn. Het kan ook een moment op de dag zijn waarop je even stilstaat. Een plek of tijd waarin je je verbindt met iets dat groter is dan jezelf.”
ONTMOETINGSPLEK
Tienstra ziet het festival als zo’n plek van concentratie en aandacht: een ontmoetingsplek waar muziek, kennis en beleving samenkomen. Zijn persoonlijke inspiratiebron is Santiago de Compostela. “Het verbindt mensen, landen en tradities. Ook op muzikaal vlak heeft het een belangrijke rol gespeeld. Die verbinding zie je terug in het gregoriaans én in dit festival.”
PARTICIPATIE
Wat het festival uniek maakt, is de nadruk op participatie. Bezoekers zijn niet alleen toeschouwers, maar ook deelnemers. “Concerten zijn belangrijk, maar de doe-activiteiten zijn minstens zo waardevol. Dat kregen we ook terug van het publiek in eerdere edities,” aldus Tienstra. Hij zal tijdens het festival een verdiepingscursus geven in het gregoriaans, met speciale aandacht voor Nederlandse manuscripten. Wat hem daarin raakt, is dat deelnemers écht gaan zingen uit originele bronnen. “Normaal liggen die verborgen achter glas, onaanraakbaar. Digitale versies zijn nuttig, maar voelen soms als luchtacrobatiek. Nu kunnen mensen zingen uit een écht manuscript – dat is bijzonder.”
Naast de verdiepingscursus worden er tal van workshops georganiseerd voor zowel beginnende als
gevorderde zangers. Middelbare scholieren kunnen op vrijdag kennismaken met gregoriaans tijdens een speciaal educatieprogramma. De insteek van het festival is leren door te doen: zingen, luisteren, ontdekken, verdiepen.
POP-UP CONCERTEN
Het festival opent op vrijdagavond met een concert van Kamerkoor NEXT, een groep jonge zangers onder leiding van Fokko Oldenhuis. Zij brengen gregoriaanse gezangen in combinatie met nieuw gecomponeerde muziek.
Zaterdag begint met pop-upconcerten door Cappella Pratensis op verschillende locaties in de binnenstad. In de middag zijn er workshops, waaronder een sessie rond de Mariavespers met Bobbie
Blommesteijn. Wie wil, kan later op de dag meezingen met de uitvoering van die vesper door Wishful Singing. Dit ensemble verzorgt ook de vespers, een workshop én een concert.
Zaterdagavond is gereserveerd voor de wereldpremière van Lux, een nieuwe compositie van Matijs de Roo. Het werk wordt uitgevoerd door Kamerkoor Ad Parnassum en het Brabant Chamber Orchestra. Ook klinkt op deze avond het werk Well of Mercy, voor koor en strijkers.
Op zondag worden de certificaten uitgereikt aan de cursisten en verzorgt Wishful Singing het slotconcert van het festival.
Een weekend vol oude en nieuwe klanken, kennis en ontmoeting – voor liefhebbers én nieuwsgierige
beginners.
Praktisch
WAT: Nederlands Gregoriaans Festival.
WAAR: Den Bosch, diverse locaties.
WANNEER: 13 tot en met 15 juni.
ORGANISATIE: Stichting Amici Cantus Gregoriani.
KAARTEN: Klik www.gregoriaansfestival.nl
Gepubliceerd: 09 jun 2025 - 11:27
Laatste update: 09 jun 2025 - 19:15