Nederlandse Fluit Academie lanceert Windstreken
‘Work hard, have fun and share your passion for music!’ aldus Emily Beynon, solofluitist van het Koninklijk Concertgebouworkest en oprichter van de Nederlandse Fluit Academie (Neflac). Neflac is uitgegroeid tot een levendige fluitcommunity waar jonge fluitisten aangemoedigd worden dwarsfluit te gaan én te blijven spelen. Zo ook in het nieuwe programma: Neflac Windstreken.
Met Windstreken komt Neflac naar de verschillende groepen deelnemers toe: fluitleerlingen vanaf 8 jaar, gemotiveerde leerlingen op de middelbare school én fluitdocenten. In noord, oost, zuid en west krijgen ze les van topdocenten en motiveren de fluitisten elkaar.
Samenspelen is super inspirerend voor jonge musici. Veel leerlingen stoppen met fluitspelen na de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Door hen een sociaal en muzikaal netwerk te geven bij Neflac merken zij op jonge leeftijd hoe leuk het is om samen te spelen en een hobby te delen met andere kinderen. Tijdens zo’n Windstreekdag krijgen de basisschoolleerlingen workshops over podiumpresentatie en natuurlijk over fluitspelen van inspirerende docenten, zoals Klaasje Meijer en onze eigen topdocenten. Als kers op de taart spelen ze aan het eind van de dag samen in het fluitorkest waar ze kennismaken met alle soorten fluiten: van piccolo tot contrabasfluit. Dit laten ze aan het eind van de dag horen aan hun ouders en iedereen die wil komen luisteren.
TURBOWORKSHOP
Ook enthousiaste middelbare scholieren kunnen uitkijken naar een Windstreekdag vol fluitspelen en plezier. De dag begint met een kennismaking en een warm-up, waarna er een Turboworkshop Fluittechniek wordt gegeven waarin allerlei kanten van het fluitspel naar voren komen. Hier leren de fluitisten niet alleen wát ze kunnen doen om hun spel te verbeteren, maar ook waarom. Daarna spelen ze in kamermuziekensembles, waarbij de focus zal liggen op het samenspel. Een ander belangrijk onderdeel van het muziekmaken is het ontwikkelen van gevoel voor puls en ritme. Niemand minder dan Glen Liebaut, toppercussionist, en Jesse Brouwer, getraind Musicus 3.0, geven een workshop over dit onderwerp. Verder kunnen de deelnemers naar masterclasses luisteren of hierin zelf spelen. Ook deze groep zal de dag afsluiten door samen te spelen in het fluitorkest en dit daarna te laten horen in een klein concert.
FLUITDOCENTEN
Tot slot is er een programma voor alle fluitdocenten in Nederland. Ook voor hen bestaat de dag uit diverse workshops over fluitspelen, musiceren en lesgeven. Voor iedere Windstreekdag wordt een ander onderwerp uit de fluittechniek gekozen, in samenspraak met de deelnemende docenten. Bij het DocentenNetwerk, leren we van én met elkaar!
DRIEDAAGSE
Voor de meest fanatieke leerlingen hoeft het gelukkig niet bij de Windstreekdagen te blijven. Op 2, 3 en 4 januari 2025 vindt er namelijk een Windstreek Driedaagse plaats als aanvulling en verdieping op de regionale Windstreekdagen. Dit is weer dé gelegenheid voor jonge fluitisten om inspiratie en motivatie op te doen terwijl ze hun fluitspel verder ontwikkelen én vrienden voor het leven kunnen maken. Ben je zelf fluitist en pas je in onze doelgroepen? Meld je dan aan!
Praktisch
Windstreekdagen: 28 september Dat Bolwerck Zutphen | 29 september Ateliers Majeur Heerenveen | 5 oktober Adams Music Center Ittervoort | 6 oktober Cultuurcentrum Parkvilla Alphen aan de Rijn | Aanmelden: klik: https://neflac.nl/neflac-windstreken/
Op de foto: Neflac stimuleert jongeren om dwarsfluit te gaan en te blijven spelen.
Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.
Gepubliceerd: 28 mei 2024 - 14:37
Laatste update: 16 jul 2024 - 14:57