“Niet meer uitsluiten, maar ze welkom laten zijn”

Klankwijzer portretteert mensen die zich inzetten voor een meer inclusieve sector amateurkunst. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft ze? In deze aflevering vertelt Raymond Starmans over Corio Slag, de G-groep van Showband Corio uit Heerlen.

FOTO: AANLEVERING

Wat zijn jouw drijfveren om met een groep als Corio Slag te werken?
Mensen met een beperking muziek te laten spelen en zo de magie van samen muziek maken te laten ervaren. Want samen muziek maken is geweldig leuk voor iedereen. Dat doen we soms alleen met de eigen groep, met bijvoorbeeld vrijwilligersvereniging voor mensen met een beperking ’t Trèpke, maar ook met collegaverenigingen zoals DrumbeatZ uit Tegelen en natuurlijk ook met Showband Corio. De repetities en optredens zijn iedere keer weer een feest!

Wat was voor Showband Corio de aanleiding om ermee te beginnen?
Showband Corio wil er zijn voor ieder die muziek wil maken. Daar past een dichte deur, omdat je toevallig een beperking hebt, niet bij. Nee! Je bent mens en wilt muziek maken, dan gaan we samen kijken hoe dat kan. Het zat al een tijdje in de planning, maar na de coronajaren, waarin de sociale waarde van de vereniging weer sterker werd gevoeld, zijn we gestart. Corio Slag is begonnen met vijf leden en zit nu inmiddels op tien.

Hoe hebben jullie muzikanten voor Corio Slag benaderd om lid te worden?
Hier hebben leden van Corio, die bij een woongroep/zorginstelling werkten, het verschil gemaakt! Zij kennen de doelgroep en weten waar potentiële deelnemers te vinden zijn en hoe ze het beste te benaderen zijn. Door hun inzet kon Corio Slag starten.

Wat vergt dit van jullie als vereniging qua menskracht en organisatie?
Weinig. We repeteren eens per maand op donderdagavond en daar zijn tien vrijwilligers bij om te helpen. Het enthousiasme is heel erg groot. Ze hebben bijvoorbeeld een eigen taakverdeling ontwikkeld. Het is een zelfsturend team.

Komen de leden zelfstandig naar de repetitie?
De leden van Corio Slag worden opgehaald en thuisgebracht door twee vrijwilligers. Het vervoer met taxi is bij ons in de regio een ‘uitdaging’. Als de taxi’s al komen (?) dan is de vraag of het op tijd is. Dit schijnt ook op andere plekken wel een dingetje te zijn. Gelukkig is het op deze manier heel goed opgelost.

Er zullen ongetwijfeld verenigingen zijn die dit ook wel zouden willen, maar niet goed weten hoe te beginnen. Hoe hebben jullie dat aangepakt?
Dat snap ik wel. Het is voor veel verenigingen een nog onbekende doelgroep. Overigens net als bij nieuwe Nederlanders, ook daar zouden verenigingen beter op kunnen inspelen. Er is een plan gemaakt op basis van een voorbeeld van Music Unlimited. Dat hebben we op onze situatie aangepast en uitgevoerd met mensen die wilden helpen. Het is snel gaan rollen. Achteraf gezien was het appeltje-eitje.

Zou je kunnen zeggen dat het plaats bieden aan mensen met een beperking de maatschappelijke relevantie van een muziekvereniging binnen een lokale gemeenschap versterkt?
We weten dat dat zo is, maar we zien nog te weinig effecten. Gemeente, zorginstellingen, (provinciale) culturele organisaties; ze lijken allemaal te weinig bewust van hetgeen hier iedere keer gebeurt en wat dat betekent. Dat is jammer. Hoe mooi zou het zijn dat goede, lokale voorbeelden juist gebruikt worden om samen beter te worden.

Wat betekent Corio Slag voor haar leden?
De ouders van de leden zien heel veel ontspanning en plezier. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, ze durven te spelen. Ook in de derde helft zie je de sociale ontspanning, met elkaar onder elkaar, toenemen.

Hoe ervaren de leden van Showband Corio de aanwezigheid van een G-orkest?
Alleen maar positief, als toegevoegde waarde. Het heeft, net als de oprichting van Corio Kids, een positief effect gehad. De verandering was geen issue. Het voegt voor mij als muzikaal (bege-)leider veel plezier toe aan mijn werkzaamheden. De inspanning die het vraagt, ervaar ik niet als druk, maar geeft me juist veel nieuwe energie.

Heb je tips voor verenigingen die hiermee willen beginnen?
Als je de kans hebt; aanpakken. Wees niet bang, ga het gewoon doen. Het is echt heel leuk!

PASPOORT RAYMOND STARMANS
Geboortedatum:

6 april 1974.

Geboorteplaats:
Klimmen, opgegroeid in Nuth.

Woonplaats:
Kessenich (België).

Instrumenten:
Slagwerk DM/UM en piano.

Opleiding:
Muziekschool Heerlen bij Leo Pustjens.

Begonnen bij:
Fanfare St. Donatus Grijzegrubben.

Dirigent bij:
Diverse show- & marchingbands.

Klik voor meer informatie over Corio Slag HIER.

Foto
Raymond Starmans: “Showband Corio wil er zijn voor ieder die muziek wil maken. Daar past een dichte deur, omdat je toevallig een beperking hebt, niet bij.”

 

 

Gepubliceerd: 02 okt 2024 - 22:50
Laatste update: 04 okt 2024 - 07:53