“Niet meer uitsluiten, maar ze welkom laten zijn”
Klankwijzer portretteert mensen die zich inzetten voor een meer inclusieve sector amateurkunst. Wie zijn ze, wat doen ze en wat drijft ze? In deze aflevering vertelt de Vlaamse Hélène Deklerck hoe ze, onder andere geïnspireerd door projecten in Nederland, bij Willen Is Kunnen uit Oostende WIK for Specials startte.
FOTO: RENE STIJNEN
Wat doe je zoal in de muziekbusiness?
Ik geef ongeveer 14 uur per week slagwerkles. Daarnaast ben ik beroepsmuzikant; ik ben drummer bij verschillende producties en sessiemuzikant. Na mijn uitvoerend master ben ik nu bezig met de master educatie.
Wat zijn je hobby’s naast muziek?
Sporten! Dat doe ik graag om fit te blijven, maar ook om de vaak lange werkdagen goed vol te kunnen houden. Daarnaast ben ik echt een familiemens. Ik vind het heerlijk om bij mijn partner en familie te zijn.
Wanneer ben je met de WIK for Specials begonnen?
Na voorbeelden in Nederland (Music Unlimited) en Amerika (Special Needs) gezien te hebben, en na het optreden van Harpe Davids Unlimited uit Zoetermeer bij de VLAMO Mars- en Showwedstrijden in 2022 ben ik geïnspireerd geraakt. Als onderdeel van mijn master educatie wilde ik daarom graag een sociaal project doen. Dat is WIK for Specials geworden. Vooraf heb kennis opgehaald bij een muziekpsycholoog en een docent die werkt met mensen met downsyndroom. Ik ben er erg enthousiast over en zie dat het vrienden en collega’s ook inspireert.
Hoeveel leden deden mee aan het project?
Er deden acht deelnemers en drie begeleiders mee.
Zou je kunnen zeggen dat het plaats bieden aan mensen met een beperking de maatschappelijke relevantie van de muziekvereniging binnen een lokale gemeenschap versterkt?
Muziekverenigingen en de inclusieve samenleving, dus ook de inclusieve culturele sector, lijken in Vlaanderen (nog) gescheiden dingen. De leden van showkorps WIK Oostende zien, na een wat aarzelende start, inmiddels de toegevoegde waarde van ‘samen muziek maken’. Ze hebben ervaren wat het teweeg brengt, dat was echt fantastisch. Dus ja; een vereniging kan zich van haar beste kant laten zien door meer sociale waarde toe te voegen.
Hoe ervan de leden van WIK for Specials het?
Superleuk! De deelnemers zijn echt trots op zichzelf en iedereen; “we kunnen wel iets”. De ouders en verwanten stonden bij het eerste optreden met tranen in de ogen te kijken en waren ontzettend dankbaar. Het was echt geweldig om te zien hoe de deelnemers zich ontwikkelden en hoe ze samen met Showkorps WIK het optreden gaven. Ik had wel een vermoeden dat het iets teweeg zou brengen, maar dat het zoveel zou zijn….
Het project gaat ook door. We gaan projectmatig werken; er wordt een optreden gepland en daar werken we dan met elkaar naar toe. Bijvoorbeeld op 20 oktober bij de VLAMO Mars- en Showwedstrijden en 19 juli 2025 bij festival De Waterbek in Ardooie in België.
Hoe ervaren de leden van de overige afdelingen binnen de vereniging de aanwezigheid van een G-orkest?
Je ziet bij iedereen een interne transformatie, echt geweldig mooi! Er wordt nu echt anders gekeken naar mensen naar een beperking. Niet meer uitsluiten, maar ze welkom laten zijn.
Wat zijn jouw drijfveren om met een G-groep te werken?
Mensen verbinden, of ze nou wel of geen beperking hebben. Muziek kan een heel goed middel zijn om invulling te geven aan inclusie. Inclusie is een belangrijk thema, maar het is nog veel te weinig ingebed in de culturele sector.
Hoe kijk jij aan tegen het nationaal programma Music Unlimited?
Supergoed initiatief. Ik vind het heel gaaf om voorbeelden te zien in de Music Unlimited appgroep en op Insta. Ook mooi vind ik dat de meeste groepen helemaal zelf spelen, dus zonder backingtracks.
Heb je tips voor verenigingen en collega’s die hiermee willen beginnen?
Ga het gewoon doen! Kijk naar de mogelijkheden van de leden en ga aan de slag.
Paspoort
Naam: Hélène Deklerck.
Geboortedatum: 14 december 1999.
Geboorteplaats: Ardooie (Vlaanderen).
Woonplaats: Ardooie.
Instrument: Drums, begonnen met viool op muziekschool, maar door opa met drummen begonnen.
Muziekopleidingen: 1 jaar muziekinitiatie (een soort AMV), daarna 2e graad 3 jaar, 3e jaar ook 3 jaar en 4e graad.
Insta: @helene_deklerck.
Foto: Hélène Deklerck: “Een vereniging kan zich van haar beste kant laten zien door meer sociale waarde toe te voegen.”
Gepubliceerd: 12 jul 2024 - 16:25
Laatste update: 12 jul 2024 - 16:36