Nieuw project OFO: wat doet blaasmuziek met brein?
Het Open Fanfare Orkest legt tijdens het derde project Collegeconcert Music Meets Art & Science de verbinding tussen muziek, kunst en wetenschap. Gedurende het project doet neuropsycholoog dr. Anja Vinck onderzoek naar het effect van blaasmuziek op het menselijke brein.
Uit onderzoek blijkt dat muziek in zijn algemeen een positief effect heeft op ons brein. Maar heeft fanfare- cq blaasmuziek nog specifieke andere effecten dan andere soorten van muziek.
Het project bestaat uit 7 repetities en een avondconcert op 5 oktober in de Radboud Universiteit Nijmegen. De eerste repetitie begint op zaterdagochtend 11 mei in de Muzehof in Zutphen. Het verdere repetitieschema is te vinden op www.openfanfareorkest.nl.
Op het programma staan o.a. het werk The Lost Labyrinth (Kevin Houben) en Koit: A Symponic Poem (Heino Eller). Daarnaast speelt het projectorkest uiteenlopende muziekwerken en fragmenten om dr. Vinck in haar onderzoek te ondersteunen. Muzikanten met minimaal C-niveau kunnen zich hiervoor inschrijven via de site. Een diploma is niet vereist, maar referenties worden zeer op prijs gesteld. Er zijn nog in verschillende secties plekken beschikbaar.
Om de totaalbeleving van het collegeconcert compleet te maken, werkt OFO samen met Kunstlab uit Arnhem. Zij hebben een zogeheten “canorgraphy” machine ontwikkeld waarmee geluid door middel van een membraan en pennen omgezet wordt in een visueel kunstwerk. Hiermee ontstaan live beelden die tijdens het collegeconcert worden geprojecteerd.
Voor meer informatie en inschrijving kunnen muzikanten terecht op www.openfanfareorkest.nl
Gepubliceerd: 17 mrt 2019 - 17:19
Laatste update: 14 sep 2023 - 06:26