Nieuwe Nederlanders ontdekken plezier in muziek maken
Vele honderden volwassenen ontdekken door het concept Nij Talint Orkest (Nieuw Talent Orkest) het plezier van samen muziek maken. Inmiddels blijkt de door Guus Pieksma en Annewiep Bloem bedachte formule ook een doelgroep aan te spreken die via traditionele wervingsacties lastig te bereiken is: de nieuwe Nederlanders. Speciaal voor deze groep startte harmonie Euterpe uit Emmen een speciale editie van het project Zoo Mooi Sounds.
TEKST: REDACTIE KLANKWIJZER
FOTO: ARTHUR KEES
Harmonie Euterpe Emmen profileert zich graag als een muziekvereniging die graag nieuwe dingen uitprobeert. Het plezier van samen muziek maken staat bij al die activiteiten centraal. Iedereen, van jong tot oud, heeft namelijk een passie voor muziek, zo redeneren ze bij de Emmense harmonie. Aan de hand van het concept Nij Talint Orkest zette de harmonie inmiddels al twee edities van het project Zoo Mooi Sounds op touw. Volwassenen zonder muzikale ervaring ontdekken in tien repetities hoe leuk het is om samen muziek te maken. Beide edities waren zo succesvol dat er twee nieuwe orkesten gevormd konden worden.
DOELGROEP
Voor de derde editie van Zoo Mooi Sounds ging Euterpe de uitdaging aan om zich op een speciale doelgroep te richten: nieuwe Nederlanders. De blaasmuzieksector probeert al jaren mensen uit andere culturen te bereiken, maar tot dusver met wisselend succes. Tijdens de recente subsidieronde werd echter duidelijk welk belang het Fonds voor Cultuurparticipatie aan diversiteit hecht. De poging van Euterpe om deze doelgroep aan te spreken, werd beloond. Voor Zoo Mooi Sounds editie 3 meldden zich 24 muzikanten in spe uit vijf verschillende landen aan. Naast enkele Nederlanders maken mensen uit Egypte, Syrië, Turkije en Oekraïne kennis met de grondbeginselen van de blaasmuziek. “Een andere doelgroep vergt ook een andere aanpak,” legt Wendy Grobben uit. “We zijn langs vele asielzoekerscentra gegaan. Ook hebben we flyers uitgedeeld bij diverse kerken en moskeeën. Verder hebben we cultuurklassen op scholen in het voortgezet onderwijs bezocht. Maar het belangrijkste is om via-via in contact te komen met deze doelgroep.”
MENGELMOESJE
Onder leiding van Albert Jan Eshuis gingen de nieuwe talenten aan de slag. De communicatie verliep via een mengelmoesje van talen, maar eens te meer bleek dat muziek een universele taal is. Harmonie Euterpe ontving voor dit project subsidie vanuit de speciale regeling Diversiteit in Harmonie van het Fonds voor Cultuurparticipatie. Leden van de harmonie stonden gedurende het traject als buddy aan de zijde van de nieuwe muzikanten. Ook het verenigingsaspect bleef intact. Naast muziek maken was er tijd ingeruimd voor ontspanning en gezelligheid. Inmiddels staan de volgende edities van Zoo Mooi Sounds al op de planning. De ervaringen van de vorige projecten worden daarbij meegenomen. “Belangrijk is om een aansprekende flyer te maken en in gesprek te komen met de mensen,” tipt Wendy. “Wij hadden als minpunt dat er op de flyers geen foto’s van nieuwe Nederlanders stonden. Dat gaan we voor de volgende keer aanpassen.”
Op de foto: Het concept Nij Talint Orkest spreekt ook nieuwe Nederlanders aan.
Gepubliceerd: 09 aug 2024 - 13:38
Laatste update: 10 aug 2024 - 08:40