125-jarige Harmonie Weidum ziet toekomst rooskleurig in

125-jarige Harmonie Weidum ziet toekomst rooskleurig in

Uit een bericht uit de Franeker Courant van 4 september 1896 valt af te lezen dat een eerste poging om in Weidum een muziekkorps op te richten mislukte. De verwachting dat er veel interesse voor zou bestaan, bleek een misvatting. Op een vergadering om een fanfare van de grond te tillen, kwamen slechts drie belangstellenden af. Twee jaar later was het wel raak.

Op 27 februari 1898 kwamen negen dorpelingen bijeen voor de oprichting van een muziekkorps. Voldoende om de stap te wagen. Een actie in het dorp om geld in te zamelen voor de aanschaf van instrumenten leverde 95 gulden op. Met dat startkapitaal ging fanfarekorps Harmonie Weidum e.o. aan de slag.

Missie
Het publiek meenemen in de wereld van de muziek. Dat is al 125 jaar de missie van Harmonie Weidum. De fanfare is zo’n beetje het kloppend hart van Weidum. Bij lokale festiviteiten zoals kaatswedstrijden, de fiets Elfstedentocht en het Jorwerter Iepenloftspul is de vereniging telkens van de partij. In coronatijd verzorgde het orkest op verzoek van de PKN gemeente Westerwert twee jaar achtereen een livestream van de kerstviering. Ieder jaar staat een concert bij het plaatselijke verzorgingshuis op het programma. Ook bij eenmalige festiviteiten zoals de radio-uitzending 100 jaar Idzerda (over de van oorsprong Weidumer radiopionier Hans Henricus Schotanus à Steringa Idzerda) en het mini-afscheidsfestival DOKpop (ter ere van het afscheid van de plaatselijke huisarts) was Harmonie muzikaal aanwezig. Ieder jaar reikt de vereniging de titel 'Vrijwilliger van 't jaar' uit aan een vrijwilliger die voor de muziekvereniging in het bijzonder en voor het dorp in het algemeen een bijzondere rol speelt/heeft gespeeld. “De laatste jaren steken we onze energie voornamelijk in bijzondere muziekprojecten”, vertelt voorzitter Janneke de Boer. “Dat wij zulke activiteiten kunnen organiseren, hebben we te danken aan de inwoners van Weidum en de steun van onder andere het dorpshuisbestuur. Artiesten en gastmuzikanten zoeken we altijd lokaal.”

Werven
Muziekvereniging Harmonie Weidum e.o. bestaat vandaag de dag uit 75 leden, verdeeld over een fanfareorkest, malletband, drie jeugdslagwerkensembles, één jeugdfanfare-ensemble en een dweilorkest. Bijzonder actief is Harmonie Weidum e.o. in het werven van nieuwe leden. In alle groepen op zeven basisscholen in Weidum en omgeving wordt structureel muziekles gegeven. De vereniging speelt daarbij een faciliterende rol en voorziet de vakdocent van alle instrumentaria. Op de BSO Weidum worden workshops gegeven. Regelmatig vinden er kindervoorstellingen plaats. Ook houdt de fanfare een Muzykdei en een Slachwurkdei waarop de jeugd kennis kan maken met de instrumenten en muziek van de fanfare en de slagwerkgroep. De vereniging is doorlopend zichtbaar op sociale media en via Sjors Sportief, een initiatief dat sportieve en creatieve aanbieders uit de gemeente zowel online als via een boekje in contact brengt met kinderen tot 12 jaar. Janneke de Boer: “Sinds begin 2020 is de fanfare met zeven volwassen leden gegroeid. Iets wat voorheen bijna ondenkbaar was. Momenteel hebben we een jeugdafdeling van meer dan 25 leerlingen. Daarnaast zijn er nog enkele volwassen leerlingen.”

Uitvalsbasis
Het Weidumer dorpshuis is de uitvalsbasis van Harmonie. Hier is de vereniging vijf dagen per week te vinden. Ook de lessen worden allemaal in eigen huis gegeven. De in 2019 ontwikkelde toekomstvisie is door corona een paar jaar op de plank blijven liggen. Maar voorzitter De Boer is vast van plan om daar binnenkort weer mee aan de slag te gaan. “Momenteel ervaren we dat na de coronaperiode het niveau maar ook zeker de wil en het plezier om samen muziek te maken weer terugkomen. Een goed moment om de toekomstvisie er nu weer bij te pakken, want wij zien de toekomst heel rooskleurig tegemoet.”

Jubileumconcert
Het 125-jarig jubileum wordt gevierd met diverse activiteiten. Hoogtepunt is het jubileumconcert op zaterdag 10 juni op het kaatsveld Nije Kriich, Lytse Buorren Weidum. Alle afdelingen van Harmonie Weidum e.o. (malletband, fanfare en jeugdafdelingen) verzorgen dan een muzikale avond met als gastartiesten Elske DeWall, Piter Wilkens, Wybo Smids, Robbie van Dijk en een combo. De muzikale leiding van dit concert is in handen van Ria Fennema en Johannes Terpstra.

Op de foto: Harmonie Weidum e.o. mag bogen op een jeugdafdeling met 25 leerlingen.

Tekst: Onze redactie
Foto: Aanlevering Harmonie Weidum

Gepubliceerd: 17 MEI 2023 - 08:52