150 Heerenveense muzikanten spelen Grutsk

150 Heerenveense muzikanten spelen Grutsk

Zaterdag 10 november heeft de eerste editie plaatsgevonden van het Blaasmuziekspektakel. Ruim 150 muzikanten van de Heerenveense muziekkorpsen gaven voor de eerste keer gezamenlijk een slotconcert door het spelen van het LF2018 stuk GRUTSK.

In deze compositie van Jacob de Haan is, naast de partijen voor blaasorkest en slagwerk, ook een grote rol weggelegd voor de doedelzak. Edwin Bijkerk nam dit op voortreffelijke wijze voor zijn rekening. Een prachtige afsluiting van deze avond en wat een plezier op het podium straalde dit grote orkest uit.

Door de gemeente Heerenveen was een subsidie verstrekt voor een uniek experiment met interactieve jurering. Andries de Haan gaf dit vorm door de korpsleden en publiek te betrekken in zijn opvattingen en vragen over de kansen en bedreigingen van de unieke Friese blaascultuur. “Het antwoord op deze bedreigingen moet zijn: vernieuwend bezig zijn en samenwerken, indien ledenaantallen de kritische grens passeren”, aldus Andries de Haan.

De avond werd georganiseerd door de Brassband Advendo uit Oudeschoot. Volgens voorzitter Bert Jan Beenen van Advendo was deze unieke opzet zeer geslaagd en de interactie tussen jury, deelnemers en publiek gaf iedereen een GRUTSK gevoel over de kansen van de Heerenveense blaasmuziek. Dit gaat zeker een vervolg krijgen!

Tekst: Organisatie 

Gepubliceerd: 11 NOV 2018 - 21:06
Laatste update: 11 NOV 2018 - 21:44