180o beleving bij jubileum- productie van Concordia Meterik

180o beleving bij jubileum- productie van Concordia Meterik

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de muziekproductie Amissa die muziekvereniging Concordia uit Meterik in het laatste weekeinde van november op de planken zet in de plaatselijke parochiekerk.

Het Limburgse dorpje Meterik organiseert dit najaar de mooiste, grootste en meest spectaculaire muziekproductie uit zijn eigen geschiedenis. Aanleiding is het 100-jarig jubileum van Muziekvereniging Concordia Meterik. Tientallen vrijwilligers en meer dan honderd muzikanten, acteurs, zangers, dansers en filmamateurs maken zich op voor vijf voorstellingen van het muziektheaterspektakel Amissa op 24, 25, 26 en 27 november. Voor de gelegenheid wordt de kerk van Meterik omgetoverd tot een heus muziektheater. Spectaculair worden de hypermoderne beeld- en videoprojecties in combinatie met het neogotische kerkinterieur.

180O beleving
Amissa (Latijns voor: verloren) vertolkt 100 jaar Limburgse volksgeschiedenis in een spannend familiedrama. Bijzonder is dat de kerk van Meterik voor deze gelegenheid omgebouwd tot een theater voor een 180° beleving. Niet alleen op het podium aan de voorzijde van het publiek, maar ook links- en rechts van hen, spelen zich allerlei verwikkelingen af. Het licht- en geluidbedrijf Houben Souren uit Roermond ontwierp speciaal voor Meterik een vernieuwend plan voor licht- en videoprojectie. Negen glas-in-lood ramen in de Gotische kerk van Meterik worden door vrijwilligers voorzien van een filmdoek. Ze vormen samen één groot projectiescherm dat bestaat uit negen afzonderlijke delen in een boogvorm. Ook de glas-in-loodramen links en rechts van het publiek krijgen deze functie. Door te werken met drie projectoren wordt de film over meerdere ramen geprojecteerd.

Verloren zoon
Amissa vertelt het verhaal van de verloren zoon Leo die aan het einde van zijn leven op zoek gaat naar zijn familie. In die zoektocht beleeft het publiek 100 jaar Limburgse volksgeschiedenis met spannende, romantische, vrolijke en verdrietige scenes. De voorstelling is een combinatie van muziek, zang, film, toneel en dans, waarbij tal van typisch Limburgse tradities, rituelen en gewoontes uitgebeeld worden. Aan de productie doen meer dan 100 muzikanten, acteurs en figuranten mee. De muziek tijdens de voorstelling wordt verzorgd door de fanfare en drumband van muziekvereniging Concordia en een gelegenheidscombo. Zangsolisten zijn Marloes Nogarede, Jolanda Versteegen en Sanne Hesen. De overige zang wordt verzorgd door een speciaal projectkoor onder leiding van Roel Verheggen. Hoofdrolspelers voor het toneel zijn Dian Driessen als Lies, Teun Verheijen als de kleine Max, Ron Bosmans als Leo en Suzan Verheijen als Elly. Aan de voorstelling doen daarnaast nog tientallen dansers en figuranten mee. De regie en het script van Amissa is in handen van Roel Verheggen. Verschillenden muziekwerken zijn speciaal voor deze voorstelling geschreven. Het fanfareorkest van Meterik komt uit in de eerste divisie en staat onder muzikale leiding van Chris Derikx. De drumband staat onder leiding van Guido Pouwels en komt uit in de tweede divisie.

Jaren ’50 danszaal
Het publiek voor de vijf voorstellingen wordt ontvangen in MFC De Meulewiek dat voor de gelegenheid wordt ingericht als een "echte jaren '50 danszaal". Hier is natuurlijk ook de afterparty. Dansen in de jaren '50 is één van de thema's uit de voorstelling.

Projectcommissie
Amissa is een initiatief van Muziekvereniging Concordia uit Meterik. De organisatie is in handen van een speciale projectcommissie en tientallen vrijwilligers uit onder andere Meterik. De verkoop van de bijna 2000 kaarten is inmiddels gestart.

Muziektheatervoorstelling Amissa door muziekvereniging Concordia Meterik m.m.v. zangsolisten, ritmesectie, koor, acteurs en figuranten | Dorpskerk Meterik | donderdag 24, vrijdag 25 en zaterdag 26 november, 20.00 uur | zondag 27 november, 16.30 uur (middagvoorstelling) en 20.00 uur | Kaarten: www.concordiameterik.nl/amissa 

Op de foto: De voorstelling Amissa vertelt aan de hand van tal van Limburgse rituelen het levensverhaal van de tweeling Lieske en Leo.

Gepubliceerd: 06 SEP 2022 - 15:11
Laatste update: 06 SEP 2022 - 15:51