40 jaar NHG met Vienna Horns

40 jaar NHG met Vienna Horns

Het Nederlands Hoornisten Genootschap (NHG) bestaat 40 jaar. Het jubileum wordt in het weekeinde van 27 en 28 mei gevierd met het festival HOORN! Klapstuk is een optreden van het hoornensemble Vienna Horns.

De Oostenrijkse musici verzorgen op vrijdag 27 mei de opening van het tweedaagse festival HOORN! Zaterdag 28 mei zijn er workshops waar alle hoornisten aan kunnen deelnemen, masterclasses voor vakstudenten en samenspelgroepen voor amateurhoornisten. Verder is er een lunchconcert, een middagconcert en een feestelijk slotconcert. De hele dag is er een muziekmarkt met meer dan vijftien exposanten.

Vienna Horns
Het kamermuziekensemble Vienna Horns, opgericht in 2002, bestaat uit hoornisten uit diverse Oostenrijkse orkesten. Ze spelen allemaal de Weense Hoorn in F, een instrument dat alleen in Wenen wordt gebruikt en dat medeverantwoordelijk is voor de kenmerkende Weense sound. Het repertoire van het ensemble omvat niet alleen originele werken en virtuoze arrangementen van filmmuziek, maar ook werken die geworteld zijn in de Oostenrijkse volkscultuur. Muziek waarin de warme, donkere klank van het instrument volledig tot zijn recht komt.

Actief
Voor de tweede dag van het jubileumfestival is een programma samengesteld waaraan iedereen actief kan deelnemen. De dag begint om 9.00 uur met yoga-oefeningen onder leiding van Marije Korenromp. Voordat de masterclasses voor vakstudenten en samenspeelgroepen van start gaan, verzorgt hoornist René Pagen een warming-upsessie. Het ADAM Quartet en Laurens de Man (klavecimbel) tekenen voor het lunchconcert. Aansluitend is er een workshop ‘podiumpresentatie’ door Monica Luijendijk en een lezing over solohoornisten van het Concertgebouworkest met Jack Munnecom. Daarna begint de tweede ronde van de masterclasses en samenspeelgroepen. Paul van Zelm, David Alonso, Anthony DeVriendt en Manuel Huber tekenen samen met Margot Kolodziej (viool) en Laurens de Man (piano) voor het middagconcert. Festival HOORN! wordt om 20.00 uur afgesloten met een feestconcert met medewerking van Jörg Bruckner, David Fernández Alonso, Radegundis Tavares, Das Wiener Horn Ensemble, conservatoriumstudenten en hoornisten van het Concertgebouworkest, Residentie Orkest en defensieorkesten. Alle activiteiten vinden plaats in de Philharmonie in Haarlem.

Mix
Bij het NHG zijn zowel ‘amateurs’ (liefhebbers), professionals die spelen, lesgeven of dirigeren als conservatoriumstudenten aangesloten. Juist door de mix van beroeps- en amateurspelers is er een hechte collegiale band ontstaan. Het NHG werd in 1982 opgericht door enkele bevlogen beroepshoornisten en is inmiddels uitgegroeid tot een vereniging met ruim 450 leden. Het genootschap brengt periodiek het blad Uijlenspieghel uit en onderhoudt een informatieve website. Alle bij het NHG betrokken mensen zijn vrijwilligers die uit puur idealisme en liefde voor het hoornspelen meewerken aan de organisatie en activiteiten. Het NHG ontvangt geen structurele subsidies. Via regionale hoorndagen, met het karakter van samenspeldagen, organiseert het NHG voor al haar leden gemakkelijk te bereiken events waar amateurs en professionals elkaar ontmoeten. Hier spelen amateurhoornisten en presenteren ze zich in verschillende niveaugroepen, zijn er concerten van professionals en hoornstudenten en zijn er workshops over tal van onderwerpen.

Tickets voor de concerten kun je boeken via de website van de Philharmonie: www.theater-haarlem.nl. Leden van het NHG kunnen gratis meedoen aan activiteiten en tegen een sterk gereduceerd tarief de concerten bezoeken. Check de website www.hoornistengenootschap.nl voor meer informatie over het programma. Daar kun je je ook inschrijven voor de samenspeelgroepen en workshops.

Op de foto: Het ensemble Vienna Horns luistert het 40-jarig jubileum van het Nederlands Hoornisten Genootschap op.

Foto: Hugo Thomassen

Gepubliceerd: 17 MEI 2022 - 12:45