43 NBK-deelnemers is mooie opsteker voor de sector

43 NBK-deelnemers is mooie opsteker voor de sector

Maar liefst 43 brassbands verdeeld over vijf divisies nemen deel aan de 42e editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen die op vrijdag 3 en zaterdag 4 november 2023 plaatsvinden in de grote zaal van TivoliVredenburg in Utrecht.

Het grote aantal deelnemers betekent dat de kampioenschappen zullen starten op vrijdag met de vierde divisie (7 bands) en vervolgens de derde divisie (10 bands). Op zaterdag 4 november staan overdag de tweede divisie (10 bands) en de eerste divisie (8 bands) geprogrammeerd. ’s Avonds zijn de acht topbands van Nederland te beluisteren in de kampioensdivisie, waarvan de winnaar ons land zal vertegenwoordigen op de Europese Brassband Kampioenschappen van 2025 in Stavanger (Noorwegen). De exacte dagindeling van het evenement wordt in september bekend.

NBK-voorzitter Ale Nicolai toont zich zeer content met de deelname. “Zo’n groot aantal deelnemers is geweldig, en is zeker in deze tijd waarin de amateurmuziek onder druk staat een opsteker voor de sector. Met een evenwichtige spreiding over alle divisies wordt het smullen voor het publiek. Het is goed te zien dat de NBK als evenement staat als een huis en wordt gezien als hét podium waar bands zich graag willen laten zien en horen. Met vijf fantastische, uitdagende composities gaan we er een prachtig kampioenschap van maken.“ De kaartverkoop voor het evenement begint op 1 oktober a.s.

Deelnemers
Kampioensdivisie:
Altena Brass Andel, Brass Band Limburg, Brass Band Schoonhoven, De Wâldsang Buitenpost, Brassband Rijnmond, De Bazuin Oenkerk Oenkerk, Provinciale Brassband Groningen, Soli Brass Leeuwarden.

Eerste divisie:
Brassband Amersfoort, Brassband Breukelen, Brassband Merum, Excelsior Zalk, Gloria Deï Gerkesklooster-Stroobos, Kunst naar Kracht De Goorn, Oefening en Uitspanning Wijk en Aalburg, Pro Rege Heerenveen.

Tweede divisie:
Backum Brass Castricum, Brass Band Schoonhoven B, David Zwolle, De Bazuin Oenkerk B, De Lofklank Ureterp, Euphonia Wolvega, Excelsior Ferwert, Gereformeerde Brassband Groningen, Looft Den Heer Beetgumermolen, Martini Brassband Groningen.

Derde divisie:
Advendo Burum, Apollo Grou, Blaast de Bazuin Surhuisterveen, Brass Band Nuenen, De Nije Bazún Britsum, Greidebrass Greidhoeke, Heman Zuidwolde, Hosannah Leeuwarden, Immanuël Uithuizermeeden, Kunst en Vriendschap Meeuwen.

Vierde divisie:
Bernlef Noardburgum, Brassband Westersweach De Westereen, Ere Zij God Damwâld, Halleluja Menaam, Koperensemble De Wâldsang Buitenpost, Soli Deo Gloria De Tike, UDI Oosternijkerk.

Jury
Eerste en kampioensdivisie: Sheona Wade (Engeland), Florent Didier (Frankrijk), Frans Violet (België).
Vierde, derde en tweede divisie: Katrina Marzella (Engeland), Ludovic Neurohr (Zwitserland) en Klaas van der Woude (Nederland).

Verplichte werken
Kampioensdivisie: Sand and Stars (Thierry Deleruyelle).
Eerste divisie: Afterlife (Stijn Aertgeerts).
Tweede divisie: Lakeland Variations (Philip Sparke).
Derde divisie: The Day of the Lord (Steven Ponsford).
Vierde divisie: The Pillars of Mankind (Zoran Rosendahl).

Op de foto: Tijdens de 42e Nederlandse Brassband Kampioenschappen op 3 en 4 november in Utrecht strijden maar liefst 43 bands om de felbegeerde Nederlandse titels.

Foto: Stichting NBK

Gepubliceerd: 05 JUL 2023 - 09:51
Laatste update: 05 JUL 2023 - 09:58