55 jaar ijkpunt voor muzikale ontwikkeling

55 jaar ijkpunt voor muzikale ontwikkeling

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het jubileumconcert van het Prinses Christina Concours op zondag 30 oktober in Amare in Den Haag.

Het Prinses Christina Concours, het grootste landelijke muziekconcours voor jong muziektalent, bestaat 55 jaar. Om die reden vindt op zondag 30 oktober een spetterend jubileumconcert plaats in de Concertzaal van het nieuwe cultuurcomplex Amare in Den Haag. Prijswinnaars van het Prinses Christina Concours onder wie Merle van der Lijke (harp), Thomas Prechal (cello), Ramon Lormans (slagwerk), Caspar Vos (piano), Berlage Saxophone Quartet, Jala & James Heywood, The Preda Brothers soleren in verschillende genres, van klassiek tot jazz, met het Jeugdorkest Nederland onder leiding van Jurjen Hempel. De presentatie is in handen van Paula Udondek.

IJkpunt
Het Prinses Christina Concours stimuleert kinderen en jongeren in hun muzikale ontwikkeling. Met concoursen, een rijdende concertzaal (de Classic Express) en een concours voor de allerjongsten (De Muziekwedstrijd) speelt het PCC met zijn activiteiten een langdurige rol in het leven van jonge musici; van 4 t/m 21 jaar (soms iets langer). Bijna de helft van de deelnemers doet vaker dan één keer mee en gebruikt de concoursen als ijkpunt voor de technische en muzikale ontwikkeling, vaak in overleg met de muziekdocent. De route die deelnemers afleggen wordt ook wel de “deelnemersreis” genoemd (zie de visualisatie). De PCC Academy vormt een nieuw onderdeel van die reis. Als prijswinnaar van de (regio)concoursen kun je tot drie jaar na het winnen van de prijs deelnemen aan trainingen, workshops en bijzondere cross-over projecten om zo te worden klaargestoomd voor de professionele beroepspraktijk.

Talentontwikkeling
Sinds 2021 zorgt het PCC ook voor onderlinge verbinding van de activiteiten op het gebied van promotie en talentontwikkeling. Zo krijgen prijswinnaars van De Muziekwedstrijd (4 t/m 12 jaar) alvast een idee van wat hen mogelijk te wachten staat bij deelname aan een van de andere concoursen, door bijvoorbeeld op te treden met prijswinnaars van het Klassiek Concours (12 t/m 19 jaar, zang t/m 21 jaar). Op het gebied van educatie vond in 2022 voor het eerst een pilot plaats onder de noemer Regionale Muziekdagen, waarbij muziekdocenten de kans kregen om met elkaar in gesprek te gaan over de lespraktijk. Ook in 2023 maakt het PCC zich sterk voor een rijke samenwerking binnen de muziekeducatie en volgen er meer bijeenkomsten.

Leerproces
Het Klassiek Concours is voor velen het meest bekende concours. In 2023 ligt de nadruk meer dan ooit op het meedoen in plaats van op het winnen; het PCC streeft naar een waardevolle concours- en leerervaring voor alle deelnemers, waarbij groei en speelplezier voorop staan. Er wordt niet meer gekeken naar enkel de absolute prestatie van de deelnemer - ook het leerproces wordt meegewogen in de beoordeling. Praktisch gezien uit zich dit in twee nieuwe componenten. Ten eerste het (optioneel) insturen van een voorbereidende studievideo voorafgaand aan het regioconcours om zo de leercurve van de deelnemer beter mee te kunnen wegen in de beoordeling. Ten tweede wordt er een bredere onderverdeling van de niveaus gemaakt in de diverse deelnamecategorieën. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor jonge muzikanten die niet aan een jong talentklas of vooropleiding van een conservatorium studeren. Op deze manier geeft het PCC verdere invulling aan haar missie om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te stimuleren en te ondersteunen in hun muzikale ontwikkeling.

Inschrijfdata concoursen Prinses Christina Concours
De Muziekwedstrijd 2022 | 12 september t/m 28 oktober (4 t/m 12 jaar).
Prinses Christina Klassiek Concours 2023 | 3 oktober t/m 13 november 2022 (12 t/m 19 jaar, zang t/m 21 jaar).
Bekijk voor meer info en aanmelden: www.christinaconcours.nl en www.demuziekwedstrijd.nl.


Jubileumconcert
Jubileumconcert Prinses Christina Concours met Jeugdorkest Nederland en diverse oud-winnaars | zondag 30 oktober, 15.00 uur | Amare Den Haag | Kaarten: klik HIER.

Op de foto: Het PCC speelt met zijn activiteiten een langdurige rol in het leven van jonge musici.

Foto©️: Majanka Fotografie

Gepubliceerd: 18 OKT 2022 - 16:16
Laatste update: 18 OKT 2022 - 16:21