70 jaar WMC presenteert boek over historie

70 jaar WMC presenteert boek over historie

Waarom vindt het Wereld Muziek Concours (WMC) sinds de jaren 50 juist in het Zuid-Limburgse Kerkrade plaats? En hoe kon het binnen korte tijd uitgroeien tot de belangrijkste wedstrijd voor blaasorkesten ter wereld? In Wereldpodium voor de Blaasmuziek: WMC Kerkrade 1951 – 2021 kijkt Harrie Reumkens – gewezen artistiek leider van het festival – terug op 70 jaar Wereld Muziek Concours. Het boek ligt vanaf 26 november in de boekwinkels.

Het boek schetst de ontwikkeling van een festival dat het levenslicht ziet tijdens de naoorlogse wederopbouw. WMC begint als een gezamenlijk concert van twee Kerkraadse harmonieorkesten en een brassband uit het Engelse Yorkshire, maar ontwikkelt zich al snel tot een veelkleurig festival met tienduizenden deelnemers en honderdduizenden bezoekers uit meer dan dertig landen. Het WMC blijkt een vruchtbare voedingsbodem voor talentvolle muzikanten en componisten en stuwt ontwikkelingen in de blaasmuziek voort, zowel nationaal als ook mondiaal. Tegelijkertijd is het een breed volksfeest waarin Kerkrade zich wekenlang onderdompelt. De stad en WMC zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, versmolten zou je beter kunnen zeggen.

Historie
Een wereldpodium voor de Blaasmuziek: WMC Kerkrade 1951 – 2021 schetst de ontwikkelingen die het festival, de stad en de sector hebben doorgemaakt. Met honderden foto’s, krantenartikelen, anekdotes en getuigenverslagen neemt Reumkens de lezer mee in de rijke historie van het festival. De kennis en ervaring die hij heeft opgedaan in de meer dan 30 jaar als artistiek leider van het Wereld Muziek Concours vormden het fundament hiervoor. “Het is bijna onmogelijk om de veelkleurigheid en de reikwijdte van WMC in 200 pagina’s te vatten,” vertelt Reumkens. “Niettemin hebben we dit zeventigjarig jubileum aangegrepen om een duik te nemen in de historie van ons bijzondere festival.”

Voorinschrijving
Wereldpodium voor de Blaasmuziek: WMC Kerkrade 1951 – 2021 ligt vanaf 26 november in de boekwinkels. Bij de Kerkraadse boekhandels Deurenberg en LeesKunst kunnen geïnteresseerden vanaf 7 november tot en met 19 november een voorinschrijving doen voor het boek. Voorinschrijvers krijgen een gratis exclusieve WMC-tas bij hun bestelling. Klik HIER.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 08 NOV 2021 - 13:16
Laatste update: 08 NOV 2021 - 13:19