Acht geslaagden voor tambour-maîtrecursus in Limburg

Acht geslaagden voor tambour-maîtrecursus in Limburg

Limburg heeft er weer acht tambour-maîtres bij. De afgelopen periode heeft de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen (LBT) de cursus tambour-maître georganiseerd. Onder de deskundige leiding van Nico Dassen hebben de deelnemers aan deze cursus de kneepjes van het vak geleerd. Afgelopen zaterdag vond het examen plaats in Leveroy. Tijdens dit examen mochten de 8 kandidaten het geleerde laten zien. De examinator was Pim Janssen. Hij had de moeilijke taak om de kandidaten te beoordelen.

Tijdens het ochtendgedeelte waren een 9-tal figuranten aanwezig. Zij kregen van de kandidaten een instructie over een stokteken. Welk stokteken er uitgelegd ging worden, was aan de kandidaat.

Als eerste was Nout Ruijten aan de beurt. Hij gaf een korte, duidelijke uitleg over het stokteken ‘Halt houden’. Vervolgens was het de beurt aan Rick Cosemans. Rick had ervoor gekozen om de instructie te geven over het stokteken ‘Voorwaarts mars’. Nadat beide heren de basistekens hadden uitgelegd kon Eddy Moreels hierop inhaken. Hij gaf een duidelijke instructie over ‘Markeert de pas’. Luc Houben ging met de figuranten weer een s tapje verder en leerde het stokteken ‘Hoofd de colonne rechts’ aan. Hij koos ervoor om dit eerst met de eerste rij voor te doen en te oefenen. Vervolgens heeft Eddy dit met de hele groep gedaan. Ook ‘Hoofd der colonne links’ kwam aan bod. De stokinstructie hierover nam William Boselie voor zijn rekening. William gaf niet alleen een stokinstructie, hij vertelde ook waarom dit onderdeel belangrijk was om te oefenen. Boy Limbourg koos ervoor om de instructie te geven over ‘Voorwaarts mars’. Voor de figuranten was dit na de uitleg van Rick al een bekend iets, toch werd er enthousiast mee gedaan. Boy gaf de uitleg op een andere manier en plaatste de figuranten eerst in een mooie rij, waardoor hij een goed overzicht had. Tot slot was het de beurt aan Johan Volders. Johan koos ervoor om ‘Hoofd der colonne links’ uit te leggen.
Na de lunch werd gestart met het middaggedeelte. Bij het middaggedeelte waren alle kandidaten in volledig tenue. Dit zorgde voor een prachtig plaatje tijdens de uitvoering van de opdrachten. Tijdens het tweede deel hebben alle kandidaten zich aan de examinator gepresenteerd. Vervolgens werd het Wilhelmus getakteerd en is door de examinator de uitvoering van exercitie getoetst. Tot slot heeft elke kandidaat op een zelf uitgekozen mars een marsorde gepresenteerd. Gezien zijn jeugdige leeftijd heeft Finn Schaeks alleen dit gedeelte mee gedaan. Hier was niks te merken van zijn leeftijd. Ondanks de zenuwen heeft hij een prachtige marsorde laten zien en deed hij absoluut niet onder voor zijn oudere collega’s.
Met trots mogen wij zeggen dat alle 8 de kandidaten het examen met een positief resultaat hebben afgerond en geslaagd zijn. Wij willen hen van harte feliciteren en heel veel succes toewensen met hun carrière als tambour-maître.

Tekst en foto: aanlevering LBT. 

Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld.

Gepubliceerd: 24 MAA 2019 - 10:18