Adams trakteert op blaasmuziek van hoog kaliber

Adams trakteert op blaasmuziek van hoog kaliber

Wie jarig is trakteert. Adams Musical Instruments in Ittervoort bestond in 2020 vijftig jaar. Door corona moest de viering van dit jubileum worden geschrapt. Twee jaar later trakteert de Limburgse instrumentenbouwer het publiek alsnog op een dosis blaasmuziek van het allerhoogste niveau. De fabriekshallen van Adams in Ittervoort vormen twee avonden op rij het decor voor een programmering met drie toporkesten, vier gerenommeerde dirigenten en een bijzonder talent als euphonium solist.

Het concertweekend bij Adams opent op Hemelvaartsdag (donderdag 26 mei) om 20.00 uur met het gezamenlijke concert van de Thorner Harmonieën. Eén keer per jaar krijgt het publiek de kans om zowel de Koninklijke Harmonie (de Bokken) als Harmonie St. Michaël van Thorn (de Geiten) op één avond aan het werk te zien. Al sinds 1947 vindt dit concert plaats op Hemelvaartsdag. Na een historische onderbreking van twee jaar vanwege de COVID-19-pandemie keren de orkesten nu weer samen terug op het concertpodium.

Europees kampioen
Regerend Europees kampioen St. Michaël brengt voor de pauze onder leiding Ivan Meylemans een programma met onder andere de Rosenkavalier Suite van Richard Strauss. In de Rosenkavalier Suite droomde Richard Strauss over de wereld van Mozart die aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog zo ongeschonden en engelachtig leek. Zo schilderde Strauss het Wenen van de 18e eeuw met zijn standen en mores, maar ook met laatnegentiende-eeuwse walsen en soms met superromantische orkestklanken. Der Rosenkavalier was een enorm succes met als gevolg dat Strauss vrijwel direct een suite met een prelude en hoogtepunten van de opera samenstelde. De Thorner Geiten pakken verder uit met Tiento del primer tono y batalla imperial van de Spaanse componist Cristobal Halffter. Hij was een van de belangrijkste exponenten van de zogeheten Generation 51. Halffter overleed op 23 mei 2021. St. Michaël brengt een eerbetoon aan hem. De compositie is oorspronkelijk geschreven voor een groot symfonieorkest. Verder klinkt Concert Românesc van György Ligeti. Ligeti verwierf mondiale faam doordat twee van zijn werken door Stanley Kubrick werden gebruikt in de hitfilm 2001: A Space Odyssey. In het vierdelige Concert Românesc uit 1951 klinkt de invloed van zijn leermeester Kodaly onmiskenbaar door.

WMC
Na de pauze is het de beurt aan de Koninklijke Harmonie van Thorn. Jan Cober en zijn muzikanten bereiden zich voor op hun deelname aan het Wereld Muziek Concours. De Bokken brengen twee grote werken van de Spaanse componist Oscar Navarro. Dirigent Jan Cober programmeerde de Eerste Symfonie Hell and Heaven en Leyendas voor klarinet en orkest met Fons Klesman (oud-concertmeester van de Marinierskapel) als solist.

50-jarig bestaan
Een dag later komt de voltallige Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) naar Ittervoort. Het militaire orkest verzorgt een vanwege corona uitgesteld concert ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de firma Adams. De avond staat onder leiding van Henrie Adams en Jean-Pierre Cnoops. Het orkest brengt allereerst de wereldpremière van Nitescence Crépusculaire. Het werk is geschreven door de Franse componist Alexandre Kosmicki in opdracht van Adams Musical Instruments ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum in 2020. De compositie dient aanstaande zomer als verplicht werk in de eerste divisie voor harmonieorkesten tijdens het WMC Kerkrade. Vervolgens verschijnt Mauro Martins (Portugal) op het podium als euphoniumsolist voor Johan de Meij’s spectaculaire UFO Concerto. Na de pauze dirigeert Jean-Pierre Cnoops de KMKJWF in een programma vol lichte muziek.

Kaarten voor beide concerten zijn verkrijgbaar via www.adams-music.com/ 

Op de foto: Harmonie St. Michaël van Thorn opent het gezamenlijk concert onder leiding van Ivan Meylemans.

Gepubliceerd: 17 MEI 2022 - 11:47
Laatste update: 17 MEI 2022 - 11:50