Advies KNMO: repetities nog niet hervatten

Advies KNMO: repetities nog niet hervatten

Er is een specifiek protocol voor muziekverenigingen met richtlijnen voor samenspel, groepslessen en 1 op 1 lessen beschikbaar. KNMO en Koornetwerk Nederland adviseren blaasorkesten en koren op basis van deze richtlijnen om voorlopig nog niet samen te musiceren.

Door experts is nog geen eenduidig antwoord gegeven op de vraag of samen musiceren (zingen of blazen) risico’s van besmetting meebrengt. Onder andere de Technische Universiteiten van Delft en Eindhoven doen daar momenteel onderzoek naar. Volgens een eerste bericht is een onderlinge afstand van 1,5 meter voor zangers of blazers niet toereikend om besmetting via druppels en aerosolen te voorkomen. Vermoedelijk zullen de besmettingsrisico’s bij buiten musiceren minder zijn dan bij binnen, maar ook daarover is nog geen duidelijkheid. Vandaar dat de KNMO adviseert om de repetities nog niet te hervatten.

Koornetwerk Nederland en KNMO volgen de ontwikkelingen op de voet en zullen actualisaties melden op hun websites. Informatie over het onderzoek is te vinden op www.virmus.nl.

In de tussentijd kan elk koor of blaasorkest zich wel voorbereiden op toekomstige openstelling. Daarvoor zijn richtlijnen samengesteld die van toepassing zijn zodra onze samenspeelsector weer verantwoord open kan. 

KLIK HIER voor dit volledige protocol met richtlijnen voor 1-op-1 lessen (tot en met 3 personen maximaal, inclusief docent), groepslessen (groepen groter dan 3 personen) en samenzang/-spel.

Foto: Het Noorse Lungegaardens Musikkorps uit Bergen repeteert inmiddels binnen de anderhalvemetersamenleving. Maar het is volgens experts nog niet zeker of deze afstand voor blazers en zangers toereikend is om besmetting via druppels en aerosolen te voorkomen.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 13 MEI 2020 - 16:54
Laatste update: 13 MEI 2020 - 18:41