Afscheid met concert zonder grenzen

Afscheid met concert zonder grenzen

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het tweede theaterconcert Percussion beyond borders waarmee de percussiegroep van fanfare Concordia uit Leveroy zondag 9 oktober afscheid neemt van dirigent Roy Janssen.

De eerste succesvolle editie van Percussion beyond borders in 2018 krijgt een vervolg. Tijdens het tweede theaterconcert van de percussiegroep van fanfare Concordia uit Leveroy schotelen de slagwerkers het publiek een zeer gevarieerd programma voor. De enthousiaste groep, onder leiding van Roy Janssen, is altijd op zoek naar vernieuwingen en laat veel stukken zelf schrijven of arrangeren. Natuurlijk boordevol slagwerk, maar ook met nieuwe verbindingen, onverwachte samenwerkingen en uniek cross-overs. De grenzen van de slagwerkmuziek vervagen met composities met basgitaar, elektrische gitaar, toetsen, maar ook met koperkwintet Brass Experience en panfluit.

Afscheid
De tweede editie van Percussion beyond borders wordt niet alleen muzikaal een bijzonder concert. Het optredens staat tevens in het teken van het afscheid van dirigent Roy Janssen. Janssen stond ruim 28 jaar als muzikaal leider voor percussiegroep uit zijn eigen dorp en behaalde vele successen. Onder zijn leiding klom het gezelschap naar de hoogste divisie in de slagwerkwereld waarin de groep nu al vele jaren onafgebroken speelt. Tijdens bondsconcoursen, Limburgse en Nederlandse kampioenschappen en het WMC werd telkens het predicaat lof der jury behaald.

Stokje doorgeven
Janssen heeft aangegeven dat het tijd is om het dirigeerstokje door te geven: “Het is heel bijzonder om voor de percussiegroep in mijn eigen dorp te staan. We zijn een hechte vriendengroep, waarbij we heel veel plezier hebben aan het samen muziek maken, maar als er gepresteerd moet worden, dan staan we er altijd. Als dirigent heb ik met de percussiegroep alles meegemaakt en onvergetelijke momenten meegemaakt. Het voelt nu dat het tijd is om deze stap te maken. Maar ik ga de groep niet verlaten, want ik ga aan de andere kant van de bok staan en blijf trommen met de percussiegroep.”

Vicewereldkampioen
Absoluut hoogtepunt was de deelname aan het Wereld Muziek Concours in de World Division in 2013 in Kerkrade. In het Parkstad Limburg Theater zat het publiek bijna een uur lang op het puntje van de stoel. En er werd genoten van een zeer hoogstaand en gevarieerd slagwerkconcert dat zelfs kon rekenen op applaus van de jury! Het optreden werd beloond met 93 punten en lof der jury. Een resultaat dat twee weken later alleen nog door de huidige WMC-kampioen Cadenza uit Twello werd overtroffen. Maar de drumband van fanfare Concordia mocht zich met veel trots jarenlang vicewereldkampioen noemen. In 2019 deden de slagwerkers onder leiding van Roy mee aan het Open Nederlands Slagwerk Kampioenschap (ONSK) in Barneveld. Met het prachtige, maar zeer lastige werk Equilibirum van Etienne Houben behaalden de slagwerkers met het predicaat lof der jury het Nederlands kampioenschap in de hoogste divisie.

Stempel
Voorzitter Erwin Pellemans geeft aan dat Roy Janssen een uitermate groot stempel heeft gedrukt op de succes van de groep. “Als je in eigen dorp dirigent bent, dan moet je heel goed de balans weten te vinden tussen plezier en presteren. Je kent elkaar door en door, trekt als kameraden met elkaar op, maar op de momenten dat het ertoe doet, moet je wel weer boven de groep staan. Dat heeft Roy jarenlang meer dan uitstekend gedaan. Wij kunnen dan ook alleen maar respect hebben voor deze keuze en gunnen hem een geweldig theaterconcert als afscheid in DOK6.” De voorzitter ziet ook een voordeel in Roy zijn afscheid: “Omdat hij blijf trommen bij de percussiegroep, hebben we er weer een uitstekende slagwerker bij. Dat biedt straks ook mogelijkheden bij het inpassen van nieuwe jeugdleden die van onze jeugddrumband De Beat Boys de overstap maken naar de percussiegroep.”

Kerngegevens
Percussion beyond borders door de slagwerkgroep van fanfare Concordia Leveroy met afscheid van dirigent Roy Janssen | zondag 9 oktober, 15.00 uur | DOK6 Panningen | Kaarten: www.dok6.eu 

Op de foto: Roy Janssen neemt met het theaterconcert Percussion beyond border na 28 jaar als dirigent afscheid van de slagwerkgroep van fanfare Concordia uit Leveroy.

Foto©️: John Linders

Gepubliceerd: 20 SEP 2022 - 17:00