Al een eeuw waardering voor Volharding

Al een eeuw waardering voor Volharding

KNMO Klankwijzer zet jubilerende verenigingen in het zonnetje met een feestelijk portret in de digitale uitgave. Viert jouw vereniging een officieel jubileum (deelbaar door 25), geef dit dan tijdig door via redactie@klankwijzer.nl. Deze service is gratis voor alle bij de KNMO-bonden aangesloten verenigingen. In deze aflevering een portret van de 100-jarige muziekvereniging Volharding uit Dalen.

Een aantal lokale muziekliefhebbers kwam op ongeregelde tijden samen om te musiceren. Zij namen op een gegeven moment het initiatief om een muziekvereniging op te richten. Zo ontstond een eeuw geleden muziekvereniging Volharding uit Dalen.
De vereniging bestaat uit zo'n 35 spelende leden en vier leerlingen. Volharding speelt in de plaatselijke samenleving een rol van betekenis. De activiteiten bestaan onder meer uit muzikale begeleiding tijdens optochten op straat, maar ook uit goed bezochte concerten voor de gemeenschap. “We merken dat dit wordt gewaardeerd door de samenleving”, vertellen Stephanie Langejans en Albert Tempels namens de vereniging. “Onze violenverkoop in het voorjaar en onze donateursactie Vrienden van Volharding worden altijd warm gesteund. Ook worden de concerten vaak goed bezocht en ook dan mogen we mooie donaties ontvangen.”

Bliksemactie
De geschiedenis van Volharding kent vele historische en hilarische momenten. Een daarvan staat bij veel leden nog helder op het netvlies. De harmonie hield ooit een bliksemactie en verplaatste zich per auto om hier en daar in het dorp een stukje te spelen. Om weer naar een volgende locatie te gaan, legde de tubablazer zijn instrument in de kofferbak van zijn auto en gooide de klep dicht. Helaas verkeek hij zich op de omvang van zijn bas. U raadt het al: een flinke bluts aan de buitenkant van het kofferdeksel was het resultaat.

Naweeën
Ook Volharding ervaart de naweeën van de coronacrisis. “Voordat het virus het verenigingsleven lam legde, organiseerde de vereniging samen met de gemeente een project om jeugdleden te werven. Corona heeft gezorgd voor een kink in de kabel. We zijn nu weer bezig om de draad op te pakken.”

Gastheer
Het eeuwfeest wordt het hele jaar door gevierd met allerlei activiteiten. Afgelopen zaterdag vond het jubileumconcert plaats. Komende maand staat een optreden in het lokale verzorgingstehuis op het programma. Op 24 september is Volharding gastheer van een openluchtconcert met diverse verenigingen uit omliggende plaatsen. Na het Oktoberfest volgt nog een concert van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Op de foto: Muziekvereniging Volharding krijgt veel waardering in de lokale samenleving.

Tekst: Onze redactie - Foto: Aanlevering

Gepubliceerd: 17 MEI 2023 - 08:50