''Als koperblazer is Zomercursus Woudschoten extra leuk'' 

''Als koperblazer is Zomercursus Woudschoten extra leuk'' 

Muziek, muziek en nog eens muziek, tien dagen lang, alleen met jonge blazers, strijkers en zangers tussen de 12 en 25 jaar, verdeeld over tientallen ensembles. Dat is Zomercursus Woudschoten in het Brabantse Biezenmortel. Hoorniste Marah Maintz was al vier keer van de partij. Haar ervaring: “Je raakt heel snel besmet met het virus.”

Ben jij na de muzikale quarantaines van de afgelopen jaren er ook zo aan toe om eens naar hartenlust muziek te kunnen maken? Dan is Zomercursus Woudschoten van 8 t/m 18 augustus in Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmortel de manier bij uitstek om alle schade in één klap in te halen. Verslavend en voor velen "de mooiste tien dagen van het jaar". De zomercursus is voor veel muzikanten vaak reden om door te gaan met muzieklessen en het spelen in kamermuziekensembles. Zomercursus Woudschoten wil graag nog meer blazers laten kennismaken met het spelen van kamermuziek met andere blazers en strijkers. Daarnaast is kamermuziek de basis van goed orkestspel!
Hoorniste Marah Maintz heeft al vier keer meegedaan aan de Zomercursus. “Ik hoorde er als eerste over van mijn moeder, die heel enthousiast vertelde over haar tijd op Woudschoten bijna dertig jaar geleden. De eerste deelname was wel even spannend omdat ik nog niet veel deelnemers kende. Maar al heel snel raak je besmet met het Woudschotenvirus en maak je deel uit van de Woudschotenfamilie.”

Stapels muziek
De deelnemersgroep van de zomercursus bestaat uit muzikanten van alle niveaus in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Op de eerste middag worden na het voorspelen alle ensembles gevormd. Uit grote stapels muziek, kiezen de deelnemers de stukken die ze wel willen spelen, en zoeken medespelers bij, op hun eigen niveau. Elk gevormd ensemble (maximaal vijf per deelnemer) krijgt gedurende de cursus 4 lessen. Alle ensembles worden ingedeeld bij een team van topdocenten op verschillende instrumenten die de cursus elk jaar weer dragen. Marah: “Gedurende de cursus speel je in de ensembles die je vooraf - als je al wat deelnemers van tevoren kent - of op de eerste dag hebt gevormd. Als (koper)blazer is het stiekem extra leuk omdat je veel verschillende soorten ensembles kunt vormen en dan ook veel verschillende genres speelt. Dat varieert van Mozart via Peter Schat tot Andrew Lloyd Webber.”

Sociaal aspect
Naast het speelplezier en fijne ensemblerepetities en lessen, heeft de cursus een groot sociaal aspect! Er worden vele nieuwe vriendschappen gesloten die onlosmakelijk verbonden zijn door de muziek en de deelname aan Zomercursus Woudschoten. Cursisten die eenmaal geweest zijn, blijven vaak terugkomen, omdat een zomer zonder Zomercursus Woudschoten niet compleet is! “Naast de repetities is er veel gezelligheid”, vertelt Marah. “Een drankje drinken aan de bar, tafeltennissen met zijn achten, puzzelen, repeteren, of kletsen. Elk moment van de cursus is gezellig! We verblijven in een prachtig oud klooster met heerlijke buffetmaaltijden. Bij de slotuitvoering stralen we voor alle ouders en publiek, waarna zij weer naar huis gaan en wij nog even genieten van de Onte Bavond.”

Voor iedereen
De doelstelling is uitdrukkelijk dat Zomercursus Woudschoten voor iedereen moet zijn, met als enige voorwaarden dat de deelnemers goed noten kunnen lezen en zelfstandig partijen kunnen instuderen. De cursus biedt ook ruimte voor jonge musici om bij excellent optreden te mogen soleren met orkest bij de volgende cursus. De cursus is dus voor iedereen, op alle niveaus en instrumenten.

Blazers welkom
Om de cursus dit jaar tot een nog groter succes te maken, is de organisatie nog op zoek naar deelnemende blazers. Ben je blazer, speel je graag samen, wil je experimenteren met andere instrumenten en samenstellingen en ben je op zoek naar een onvergetelijk muziek avontuur? Meld je nu aan via www.zomercursuswoudschoten.nl. Daar vind je meer informatie en ook een sfeerimpressie van het afgelopen jaar.

Op de foto: Deelnemers ervaren Zomercursus Woudschoten als ‘de mooiste tien dagen van het jaar’. 

Foto©️: Otto Dekkers

Gepubliceerd: 28 FEB 2023 - 16:31
Laatste update: 05 MAA 2023 - 11:40