Alternatieve tournee van ZomerOrkest Nederland

Alternatieve tournee van ZomerOrkest Nederland

Het ZomerOrkest Nederland (ZON) heeft de zomertournee voor 2021 aangepast. Er worden niet door het land gereisd om concerten te geven op terrassen en pleinen. Wel zijn de muzikanten deze week bijeen om een concertprogramma in te studeren. De editie 2021 wordt afgesloten met (livestream-)concerten in Stadskanaal en Borger.

In 2021 heeft de tournee van ZON een alternatieve vorm. Tot en met 1 augustus overnacht en repeteert het orkest in Stadskanaal. Het enige buitenconcert dat toegankelijk is voor publiek is zaterdag om 15.00 uur in het Openluchttheater Borger. Morgenavond (vrijdag 30 juli) is om 20.00 uur een livestream te zien via YouTube en Facebook.

Uitdagend
Het was voor de projectgroep uitdagend om ten tijde van een pandemie toch een tournee te organiseren. Voor projectleider Stef van den Berg bestond er echter geen twijfel dat ZON2021 door moest gaan: “In 2020 is de tournee vanwege de COVID-19 pandemie niet doorgegaan. Dit jaar bestond er geen twijfel dat ZON door moest gaan. Zo kunnen we weer vele jonge getalenteerde muzikanten een onvergetelijke zomer laten beleven. De vorm is anders dan andere jaren, maar met dezelfde ingrediënten: een stralend orkest, twee gepassioneerde dirigenten en een virtuoze solist.”

Solowerk
De 52 muzikanten studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. Dit jaar staat het orkest onder leiding van Geert Jan Kroon en Vincent Verhage. Vincent Verhage: “In 2014 ben ik als solist mee geweest met het ZON. Om een solowerk twaalf keer te mogen uitvoeren in korte tijd is een kans die je niet snel krijgt. Dat heeft zeker een positieve bijdrage gegeven aan de ontwikkeling van mij als musicus. Dat ik nu het ZON mag dirigeren is dan ook zeker een eer. Ik heb er dan ook ontzettend veel zin in!”
Elk jaar gaat er een solist mee op tournee met ZON. Dit jaar is dat Michiel de Boer. Hij zal op trombone het virtuoze stuk Concertino van Gordon Jacob ten gehore brengen. Michiel startte in 2017 met zijn studie jazz trombone aan het Rotterdams conservatorium.

Promoten
ZomerOrkest Nederland (kortweg ZON) heeft als doel de blaasmuziek in Nederland te promoten. De concerten van ZON worden normaal gesproken georganiseerd in een informele setting in de open lucht. Alle aspecten van de moderne blaasmuziek komen bij de concerten van ZON aan bod. Zowel originele werken voor symfonisch blaasorkest en transcripties van klassieke werken, als pop, jazz en filmmuziek. Onder de herkenbare gele tenten worden in een casual outfit concerten gegeven op marktpleinen, terrassen, in parken of midden in een winkelcentrum.
ZON gaat sinds 1987 jaarlijks op tournee tijdens de zomervakantie en is uitgegroeid tot een begrip binnen de Nederlandse blaasmuziekwereld. ZON geeft elk jaar zo veel mogelijk jonge muzikanten de kans om in een goed en gemotiveerd orkest te kunnen spelen. Om dit te bereiken wordt ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.

Het livestreamconcert op vrijdag 30 juli om 20.00 uur zal te volgen zijn via de YouTube- en Facebookkanalen van ZomerOrkest Nederland. Bij het concert op zaterdagmiddag 31 juli is publiek welkom in het Openluchttheater in Borger. De aanvangstijd is 15.00 uur. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Reserveren is daarom noodzakelijk via de website www.zomerorkest.nl

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 29 JUL 2021 - 12:56