Amsterdam Brass stopt er na 61 jaar mee

Amsterdam Brass stopt er na 61 jaar mee

Na 61 jaar komt er een eind aan het bestaan van Amsterdam Brass. Met pijn in het hart hebben bestuur en leden moeten besluiten dat het niet meer haalbaar is om in Amsterdam een band op het hoogste amateurniveau draaiende te houden.

“Wij zetten nu onze tanden in een slotproject - in het voorjaar van 2024 - waar we nog één keer alles en iedereen uit de kast zullen halen om te laten horen hoe mooi brassbandmuziek toch is”, zegt de band in een persverklaring.

Geschiedenis
Met het verdwijnen van Amsterdam Brass komt een eind aan een schitterende reis. Amsterdam Brass werd in 1962 opgericht als de Nationale Brassband en stond in de beginjaren onder leiding van Meindert Boekel. Onder zijn leiding (25 jaar lang) was Amsterdam Brass één van de toonaangevende brassbands in Nederland.

Bij haar tienjarig bestaan in 1972 won de band de titel Brassband van het Jaar, destijds het onofficiële Nederlands kampioenschap. Vele succesvolle concerten werden gegeven in binnen- en buitenland, voor radio en televisie. Door aantrekkelijke en vernieuwende concertprogramma’s met zeer uiteenlopende muziekstijlen, maar zeker ook door de dynamische uitstraling op concerten, weet het orkest een steeds groter publiek aan zich te binden.

Na drie kampioenschappen in de eerste divisie was Amsterdam Brass sinds 2004 een vaste waarde in de kampioensdivisie bij de Nationale Brassband Kampioenschappen. Onder leiding van Frank van Koten, Pierre Volders en Paul van Gils werd telkens op hoog niveau muziek gemaakt met een geheel eigen “Amsterdamse” stijl.

Eerder deze maand behaalde de band nog de derde plaats tijdens de Europese Muziekwedstrijd in de Philharmonie Luxembourg.

Slotproject
“Ook al hebben we als band erg genoten van de reis naar Luxemburg, het voelt niet als een “echt” afscheid. Want we zijn zeker niet van plan om “in stilte” te vertrekken. Daarom wordt vanaf nu gewerkt aan een afsluitend project, waarvan we de details en de datum later bekend zullen maken. Wat we al wel weten is dat we op zoek gaan naar helden uit eerdere generaties van Amsterdam Brass en onze vrienden met wie we al die jaren muziek hebben gemaakt. Een ding is zeker. De locatie? Amsterdam!”, aldus de band.

Gepubliceerd: 15 JUN 2023 - 20:52