AVG, een jaar later

AVG, een jaar later

Het is al meer dan een jaar geleden dat handhaving op de Europese Privacywetgeving werd ingesteld. De wetgeving was al twee jaar van kracht, maar vanaf 25 mei 2018 zou de Autoriteit Persoonsgegevens gaan handhaven. Tot nu toe zijn er bij de KNMO nog geen berichten binnengekomen dat muziekverenigingen daadwerkelijk gecontroleerd zijn. Er is niet voldoende capaciteit om controles uit te voeren en er zijn bedrijven en instanties waar privacy zwaarwegender is dan bij een hobbyvereniging.

Minister Sander Dekker heeft gezegd dat er zeker in het begin coulance zal zijn als kleine organisaties nog niet helemaal voldoen aan alle regels van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Het is wel belangrijk dat verenigingen kunnen laten zien dat ze bezig zijn om aan de nieuwe regels te voldoen. Een hele snelle controle die gedaan zou kunnen worden, is controleren of op de website een privacystatement staat. Het is namelijk belangrijk dat je aangeeft hoe je met persoonsgegevens omgaat. Als je via de website persoonsgegevens verzamelt, moet je zorgen dat de website beveiligd is. Gegevens verzamel je al als je een contactformulier hebt. Je ziet snel dat een website niet beveiligd is, dat staat dan namelijk voor de URL van de website. Het beveiligen van de website is niet alleen verplicht als je persoonsgegevens verzamelt, maar het voorkomt ook dat je website gehackt wordt. Het zou kunnen gebeuren dat je site dan niet meer zichtbaar is voor je bezoekers. Reden om even te controleren of het met de website van je vereniging goed geregeld is.

De KNMO kon in samenwerking met de Stichting AVG voor verenigingen een licentie aanbieden voor een 15-stappenplan. Na het doorlopen van alle stappen, kon een certificaat worden aangevraagd, waarin staat hoe de vereniging privacy waarborgt.
Alle licenties vervallen op 22 juli. Het is belangrijk om aan de AVG-wetgeving te blijven voldoen. Het is makkelijk om hiervoor het AVG-programma te blijven gebruiken, maar niet strikt noodzakelijk. Je kunt er ook voor kiezen om er zelf voor te zorgen dat alle documentatie up-to-date blijft en veranderingen als bijlage bij het certificaat voegen.

In de KNMO Klankwijzer nieuwsbrief en nieuwskrant houden we je op de hoogte van eventuele veranderingen in de wetgeving. Houd er rekening mee dat je na 22 juli, als je niet verlengt, niet meer kunt inloggen in het programma en de gegevens worden vernietigd. Zorg er daarom voor dat je het certificaat voor die tijd digitaal opslaat, zodat je er altijd over kunt beschikken.

Wil je de licentie te verlengen, dan beschik je met het programma van de Stichting AVG voor Verenigingen over een aantal nieuwe functies die het AVG werk makkelijker maken, zoals een automatische AVG-verklaring. Daarnaast kan je kosteloos gebruik maken van de telefonische juridische AVG-helpdesk.

Verleng je licentie
Als je kiest voor de mogelijkheid om de licentie te verlengen, doe dit dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk vóór 22 juli a.s. Dat is namelijk de einddatum van je AVG-programma. Verleng je niet, dan zullen je gegevens nog 1 maand (na 22 juli) bewaard blijven. Daarna zullen deze worden verwijderd.

Verlengen in 3 stappen
1. Log in middels deze link (https://www.avg-programma.nl/knmo) op het AVG-programma;
2. In de rechterbovenhoek staat de melding dat je licentie per 22 juli verloopt;
3. Klik op deze melding en maak je keuze tussen een licentie voor een jaar of kwartaal.

Wil je nog meer lezen over de AVG? Kijk dan op www.knmo.nl/kennisbank. Hier wordt antwoord gegeven op veelgestelde vragen over de wetgeving. Bijvoorbeeld over het maken van foto’s tijdens repetities en optredens.

Gepubliceerd: 16 MEI 2019 - 11:20
Laatste update: 16 MEI 2019 - 11:28