Basisscholen al helemaal in WMC-sfeer

Basisscholen al helemaal in WMC-sfeer

We hebben het al vaker geschreven: het WMC is meer dan alleen een strijd om punten en prijzen. Dat laat de groep Banda Boyeros uit Cuba zien, die deze week langs elf basisscholen in de Oostelijke Mijnstreek toert.

Het scholenbezoek van de Cubaanse straatmuzikanten is een samenwerking tussen het WMC en het programma Meer Harmonie in de Samenleving (MHIDS), dat wordt ingezet op 31 basisscholen in de gemeenten Brunssum, Landgraaf en Kerkrade. Binnen het programma MHIDS wordt gewerkt met een doorgaande leerlijn van groep 1 t/m 8 waarin allerlei muzikale thematieken aan bod komen. In groep 7 en 8 is dit de thema Wereldmuziek. “In overleg met het WMC hebben we besloten om kinderen ook te laten ervaren wat deze muziek live inhoudt”, vertelt Bart Alofs, projectleider van MHIDS. “Dit gebeurt tijdens het bezoek van de band. De leerlingen hebben een nummer ingestudeerd dat ze met boomwhackers samen met de band spelen. Daarnaast hebben ze een vakoverstijgende lesbrief ontvangen waarin ze iets leren over de geschiedenis, politiek, bevolking en cultuur van het land Cuba. Ook wordt verteld over de achtergrond, het doel en de geschiedenis van het WMC. Hiermee willen we de leerlingen naast muzikale ontwikkeling ook iets leren over cultuur en burgerschap.”

Het bezoek van de Banda Boyeros leidt op de speelplaatsen van de basisscholen tot Caribische sferen. Alofs: “Het is een groot feest van herkenning. Daya, de leidster van de band, begint vaak in een mix van Spaans of gebrekkig Engels passievol te vertellen over Cuba. Het is prachtig om te zien hoe de kinderen zich soms met handen en voeten verstaanbaar maken.”

De Cubaanse band bezoekt deze week elf basisscholen. Daarmee worden circa 3000 leerlingen bereikt.

Gepubliceerd: 06 JUL 2022 - 10:16
Laatste update: 09 JUL 2022 - 19:03