Belgische muzieksector staat stil bij verlies door coronacrisis

Belgische muzieksector staat stil bij verlies door coronacrisis

Tijdens de landelijke manifestatie Heel het land slaan tal van organisaties in België van 30 april tot 9 mei de handen in elkaar om stil te staan bij elke vorm van verlies die de coronacrisis met zich meebracht. De Belgische muziekorganisatie VLAMO haakt daar op in met een muzikale boodschap van troost en hoop, met als titel Fermate. Door de deelname van 180 ensembles van Belgische muziekverenigingen is Fermate gekozen tot het officiële slotevenement van de tiendaagse.

Muzikanten maken samen op troostplekken overal in Vlaanderen op hetzelfde moment (coronaproof) muzikale cirkels. Het is een eerbetoon aan de coronaslachtoffers, maar ook een moment van muzikale verbondenheid tussen muzikanten en verenigingen die al maandenlang de pauzeknop moeten indrukken. Componist Klaas Coulembier schreef hiervoor in opdracht van VLAMO het werk Circles of Consolation. VLAMO stelt dit ingetogen en toegankelijk muziekstuk voor flexibele bezetting gratis ter beschikking.

Circles of Consolation is geschreven voor acht muzikanten (met twee optionele slagwerkpartijen). Bijna elke combinatie van instrumenten is mogelijk, zolang elke partij door minstens één instrument gespeeld wordt. VLAMO hoopt dat dit werk op 9 mei in zijn volledige bezetting uitgevoerd zal mogen worden, maar om Fermate ook mogelijk te maken in onzekere tijden voorziet de organisatie twee alternatieven. Zo is er een kwartetversie om met vier muzikanten te spelen en een ingekorte versie waarmee orkesten online aan de slag kunnen gaan. Muzikanten en verenigingen kunnen dan binnen de geldende maatregelen kiezen voor welke optie ze gaan.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 04 MEI 2021 - 12:22
Laatste update: 06 MEI 2021 - 18:54