Belgische orkesten weten niet waar ze aan toe zijn

Belgische orkesten weten niet waar ze aan toe zijn

Valt repeteren wel of niet onder het samenscholingsverbod? Belgische amateurmuziekverenigingen weten inmiddels niet meer waar ze aan toe zijn. Eind juni kwam na langdurig overleg tussen de GEES (de Vlaamse RIVM), de Vlaamse overheid en de cultuursector een Vlaams basisprotocol voor de cultuursector tot stand kwam, dat het voor muziekverenigingen weer mogelijk maakte om onder strikte voorwaarden te repeteren. Nu ook in België het aantal coronabesmettingen weer oplaait, hebben lokale overheden een samenscholingsverbod voor meer dan tien personen afgekondigd. Volgens een aantal burgemeesters en gouverneurs vallen ook repetities van muziekverenigingen daaronder.

De Vlaamse muziekorganisatie VLAMO roept alle gemeentebesturen en provincies op om het lokale culturele leven op basis van het samenscholingsverbod niet opnieuw nodeloos stil te leggen. Het samenscholingsverbod geldt ook in sommige regio’s waar nauwelijks besmettingen zijn. Volgens de koepelorganisatie organiseren muziekverenigingen hun activiteiten binnen de richtlijnen van het sectoraal protocol, waardoor ze zich al houden aan strenge veiligheidsregels. “Activiteiten die georganiseerd worden door een vereniging volgens de strenge richtlijnen van het sectorale protocol, zijn immers niet gelijk aan samenscholingen of sociale bubbels. Ga dus liever in overleg met lokale verenigingen en organisatoren, en stel vast met welke discipline en professionaliteit zij hun werking hervat hebben, met oog voor de veiligheid van alle deelnemers”, roept algemeen directeur Jan Matthys de overheden op.

Matthys dringt er bij de overheden op aan om infrastructuur en materiaal aan de verenigingen beschikkar te stellen. “Als lokale bestuurders kennen jullie hun lokale meerwaarde: ze vormen het kloppend hart van jullie provincie, stad of gemeente. Laat ons daarom niet alleen samenwerken tegen corona, maar ook vóór het behoud van een sterk, sociaal en creatief lokaal verenigingsleven”, aldus Matthys.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/

Gepubliceerd: 06 AUG 2020 - 10:11