Belgische vrouwen strijden tegen borstkanker

Belgische vrouwen strijden tegen borstkanker

Bijna 100 vrouwelijke muzikantes uit alle hoeken van Vlaanderen engageren zich om samen Het Warmste Orkest te vormen. 

Voor dit project slaan Think Pink en VLAMO de handen in elkaar. Bijna 100 vrouwelijke muzikantes uit alle hoeken van Vlaanderen engageren zich om samen Het Warmste Orkest te vormen. Met dit orkest, voor én door vrouwen, brengen ze een ode aan de vrouw in de muziek. Onder leiding van dirigente Mieke De Meyer en met hoornsoliste Diechje Minne treden ze op in Koksijde en Genk. De opbrengst van de concerten wordt tijdens De Warmste Week geschonken aan Think Pink.

Niet alleen de bezetting, ook het programma ademt vrouwelijkheid. Naast een project ten voordele van Think Pink is het ook een manier om te laten zien dat er ongelofelijk veel interessante muziek bestaat van vrouwelijke en Belgische componisten, die vaak minder bekend is bij het grote publiek. Er staat werk van Julie Giroux, Germaine Tailleferre en Shelly Hanson op het programma, maar ook composities van Kevin Houben, Bert Appermont, Bart Van der Roost en Tom Hondeghem, waarin vrouwen telkens de hoofdrol spelen. Twee vliegen in één klap dus.

Mieke De Meyer (dirigente): “Het is een heuse uitdaging om op zo’n korte tijd een programma te repeteren met een grote groep muzikanten die nog nooit eerder samen speelden. Maar het is fantastisch om te zien hoe zoveel vrouwelijke muzikantes zich inzetten om het land te doorkruisen voor de repetities en de concerten. Hun motivatie en energie is echt bewonderenswaardig.”

Om tegengewicht te bieden aan al dat vrouwelijk geweld, presenteert Olav Grondelaers (KLARA) de concerten. Ook hij vocht tegen kanker, en hij weet als geen ander de juiste toon te vinden om te praten over dit onderwerp. 1% van de gevallen van borstkanker zijn trouwens mannen. Zo geven we ook het signaal: verlies hen niet uit het oog.

Esther Coorevits (VLAMO): “Ondanks het zware onderwerp willen we met dit project vooral een positief verhaal vertellen: dat muziek troost biedt, maar ook dat er leven is na borstkanker. Vele muzikantes uit het orkest werden op een of andere manier geconfronteerd met deze ziekte. Via muziek vonden ze terug moed en energie. Het Warmste Orkest is voor hen een manier om een steentje bij te dragen aan de strijd tegen borstkanker. Ik hoorde al meerdere hartverwarmende getuigenissen: iedereen die zich hiervoor inzit doet dit met een groot hart!”

Joyce Vermote (muzikante): “Er zijn een hele hoop muzikantes uit de harmonie van Sint-Cecilia Heist aanwezig, omdat we zelf een spelend lid én goede vriendin verloren zijn aan de gevolgen van kanker. Dat we Hilde hebben moeten laten gaan, heeft een groot en onbegrijpend verlies nagelaten bij ons, en het deed heel erg veel pijn om zo vroeg afscheid te moeten nemen van haar. Maar via dit orkest wilden wij haar toch nog even herinneren. Een prachtig initiatief dat weergeeft wat Hilde zelf ook zo graag deed. We merken ook dat haar echtgenoot, mama, broer, dochter en twee zoontjes een goede tijd beleven in onze muziekvereniging, waar ze even hun zorgen opzij kunnen zetten en gewoon kunnen genieten met vrienden.

Ans Put (muzikante): “In 2011 kreeg ik zelf het verdict borstkanker. Een donderslag bij heldere hemel. Het is niet evident om uit dat diepe dal te geraken. Het was een lange moeizame weg maar we hebben het overleefd! Ik studeerde af aan het Lemmensinstituut in 1988, muziek is dus mijn grote liefde en passie en deze passie heeft me ook geholpen om door te zetten. Het gaf me mentaal terug energie...iets wat je nodig hebt om de moed niet te verliezen. "Het warmste orkest" vind ik dus een geweldig initiatief! Ik vind het fijn om mijn passie te kunnen delen en tegelijkertijd mijn steentje te kunnen bijdragen voor Think Pink!”

Zie de agenda op deze website.

Gepubliceerd: 07 NOV 2018 - 16:33
Laatste update: 07 NOV 2018 - 21:56