Bestuurswisselingen bij Kessels Museum in Tilburg

Bestuurswisselingen bij Kessels Museum in Tilburg

Na ruim 22 jaar neemt Peter Vermijs afscheid als bestuursvoorzitter van Stichting Kessels Museum. Onder zijn inspirerende leiding heeft de organisatie een belangrijke transitie doorgemaakt, waaronder de succesvolle verhuizing van de oude locatie naar het huidige Kessels Museum in het Huis van Muziek aan de Stationsstraat. Dit nieuwe onderkomen heeft bijgedragen aan de missie om muziek maken te verbinden, door een unieke beleving voor bezoekers te creëren.

Ook Hans van den Muijsenberg, die als bestuurssecretaris een cruciale rol speelde in de professionalisering en verhuizing, neemt afscheid. Zijn toewijding en expertise hebben het museum mede gevormd tot de levendige plek die het nu is.

We danken Peter en Hans voor hun jarenlange inzet en leiderschap. Hun visie heeft het Kessels Museum naar nieuwe hoogten gebracht. We wensen hen veel succes in hun toekomstige ondernemingen en hopen hen vaak als bezoekers in het Huis van Muziek te mogen verwelkomen.

Peter Vermijs vertelt wat hem het meest is bijgebleven. "Vooral de beginperiode, de ontwikkeling in de beginperiode 2003/4. Mij werd gevraagd mee te werken en de stichting bestuurlijk van de grond te tillen. Het museum stond bij ons in de Theresiabuurt en daar werd ik gevraagd deel uit te maken van het bestuur. Ik vroeg buurtgenoten Hans van de Muijsenberg, de huidige ook aftredende secretaris, en Bert van Herreveld, reeds afgetreden, om mee een bestuur te vormen. Er was niets: geen registratie, geen huisvesting, geen uitgebreid vrijwilligersbestand. De huisvesting werd gerealiseerd in een fabriekspand van Jan Melis, aan de Lovense Kanaaldijk, vervolgens in het oude gemeentehuis van Berkel Enschot en later in het Mommerskwartier. Die huisvesting had geen klimaatbeheersing en tastte de instrumenten erg aan. We hebben door de jaren heen hard gewerkt om het vertrouwen van de gemeente te winnen. Een motie in de gemeenteraad heeft het tij doen keren. Er kwam erkenning vanuit B&W door opname in de erfgoedbeleidsnota en de Cultuurnota. Blij waren we met het Kessels Saxofoon kwartet. Ook het structurele herstel van de relatie met de familie Kessels door bestuursdeelname voelde fijn! De collectie werd geregistreerd in een A, Ben (-collectie. Hoogtepunt was wel de museale erkenning en de structurele subsidie van de gemeente, waarop verder gebouwd kon worden. De opening van het huidige Kessels Museum op 1 juli 2022, in het huidige Huis van Muziek door de burgemeester was een hoogtepunt! Op basis van een ontwikkelingsplan Met de Muziek mee werd met investeringssubsidie de ruimte daar gerenoveerd en ingericht tot een stijlvol en goed toegankelijk museum met een prachtige collectie en eyecathers als het KidsMuzieklab, met een educatieve programma, en het restauratieatelier. Er is veel werk verricht met enthousiaste en betrokken vrijwilligers en ook nog veel te doen maar nu staat dit 4e museum van Tilburg per 2024 goed op de kaart. Waar de Tilburger en alle vrijwilligers trots op mogen zijn. Kessels is niet meer weg te denken!”, aldus Peter Vermijs.

Op de foto: Peter Vermijs (met voorzittershamer) en Hans vd Muijsenberg nemen afscheid van Stichting Kessels Museum.

Foto: Wil van Gool.

Gepubliceerd: 08 JUL 2024 - 09:44
Laatste update: 08 JUL 2024 - 09:48