Bigbands vinden aansluiting bij KNMO

Bigbands vinden aansluiting bij KNMO

De KNMO heeft er een nieuwe categorale organisatie bij. BigbandsForever is net als de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten (FASO) en de Nederlandse Organisatie voor Accordeon en Mondharmonica (NOVAM) als categorale nationale organisatie bij de KNMO aangesloten. Wat houdt BigbandsForever in?

Binnen de Nederlandse bigband scene is er afgelopen jaar een nieuwe belangenorganisatie gestart: BigbandsForever. De brancheorganisatie heeft de rechtsvorm van een stichting en heeft Akoesticum (nationaal trainingscentrum voor muziek, dans en theater) in Ede als thuisbasis.

BigbandsForever is een landelijke belangen-, service-, kennis- én vrijwilligersorganisatie met als doel:
• het (doen) stimuleren en vergroten van de bigbandcultuur in Nederland;
• het (doen) bevorderen van de bigband-muziekoefening;
• het (doen) behartigen van de gezamenlijke belangen van de (amateur) bigbands en hen in hun functioneren te versterken.

De organisatie bestaat uit een dagelijks bestuur, een zeer aansprekend comité van aanbeveling, verschillende regiocoördinatoren en een aantal ambassadeurs. Allen bekenden uit de bigbandscene. Inmiddels heeft de Stichting BigbandsForever ook de ANBI-status. BigbandsForever wil zich graag aansluiten bij de KNMO vanwege uitstraling, netwerk, faciliteiten en contacten. In aanvang zal dit op dezelfde wijze plaatsvinden als bij de FASO en de NOVAM.

Meer dan 300 bigbands
Ruim 300 bigbands in Nederland verdienen het geholpen te worden blijvend bigbandmuziek te maken waardoor men in de gelegenheid blijft samen te spelen, elkaar zowel cultureel, muzikaal als sociaal te ontmoeten en liefhebbers te plezieren met optredens. Bovendien blijkt uit hun marktonderzoek dat er behoefte is aan een specifieke branche-, kennis- en belangenorganisatie. Daarnaast heeft de stichting als doel om als informatieplatform nog meer mensen enthousiast te maken voor bigbandmuziek om zo liefhebbers en beoefenaars nog meer plezier te geven.

Waarom is aansluiten van belang?
BigbandsForever is een landelijke organisatie in Nederland. Met elkaar staan bigbands sterker. Een collectief is altijd verstandiger. Er is sinds de start van dit initiatief in februari vorig jaar en de oprichting van de stichting op 1 juli geconstateerd dat de omvang van de achterban (nu al ruim 300 bigbands!) indruk maakt. Op de eerste plaats bij de bigbands zelf; men voelt zo landelijke erkenning. Maar ook bij tal van organisaties en bedrijven die actief zijn in de bigbandscene. Niet voor niets hebben bijvoorbeeld tal van gezichtsbepalende grootheden zich als lid van het comité van aanbeveling of als ambassadeur aan de organisatie verbonden. Maar bovenal is een bigband dan onderdeel van een steeds groter wordend en inspirerend netwerk van bigbands die samen prachtige en unieke muziek maken en volop erkenning verdienen. Met een culturele oorsprong van ruim 100 jaar mogen bigbands, wat de stichting betreft, met trots gezien worden als immaterieel erfgoed. Door je als bigband aan te sluiten geniet je bovendien van een uiterst aantrekkelijk servicepakket.

Nationale BigbandsForever Dag op 16 april
Deze eerste Nationale BigbandsForever Dag is tot stand gekomen in samenwerking met het Akoesticum (viert hiermee het zevenjarig bestaan) en staat in het teken van verschillende facetten van de bigband. De dag wordt afgesloten met een concert van het Jazz Orkest van het Concertgebouw. Gedurende de dag zijn er workshops van gerenommeerde bigbandkenners. Naast een kennismakingsborrel kun je deelnemen aan de volgende workshops:
• Rob Horsting (Jazzorkest Concertgebouw);
• T.S. Galloway (Count Basie en Duke Ellington);
• Hans Mantel (Geschiedenis van Bigbands);
• Charli Green (Blow versus Flow);
• BUMA/STEMRA (muziekrechten en plichten).

Deelname aan deze dag is voor aangesloten bigbands geheel gratis. Heb jij je al aangemeld? Kijk voor informatie en aanmelden via www.bigbandsforever.nl/nationale-bigbands-forever-dag.

Contactgegevens BigbandsForever
Website: www.bigbandsforever.nl  – e-mailadres: info@bigbandsforever.nl 

Op de foto: Het Count Basie Orchestra is een van de bigbands die aangesloten is bij BigbandForever.

Foto: Aanlevering BigbandsForever

Gepubliceerd: 15 MAA 2022 - 14:33
Laatste update: 15 MAA 2022 - 17:09