Blaascultuur doet auditie voor plekje in Het Museum van Nederland

Blaascultuur doet auditie voor plekje in Het Museum van Nederland

Krijgt de bugel een plekje in Het Museum van Nederland? Gerard Hilhorst, muzikant van muziekvereniging Sint Caecilia Hoogland, zet het instrument als symbool voor de blaascultuur in Nederland vanavond in het nieuwe programma van Omroep Max in de schijnwerper.

Of de bugel ook daadwerkelijk wordt opgenomen in Het Museum van Nederland mag hij nog niet verklappen. Maar het feit dat zijn voordracht de nationale televisie haalt, stemt Gerard Hilhorst al tot tevredenheid. “De bugel staat voor mij symbool voor de vele harmonie- en fanfareorkesten in ons land. Harmonieën en fanfares zijn belangrijk voor onze Nederlandse kunst en cultuur. Denk alleen maar eens aan hun rol tijdens nationale momenten zoals Koningsdag en de 4 mei-herdenking, maar ook bij lokale gelegenheden zoals serenades bij huwelijksjubilea en andere festiviteiten. Momenten die mensen bij elkaar brengen en waarbij muziek verbindt.”

Trots
U heeft de trailer wellicht al een keer voorbij zien komen. Het Museum van Nederland is het nieuwe programma van Omroep Max. De presentatoren Dione de Graaff en Diederik Ebbinge ontvangen in elke aflevering zo'n vijftien mensen die vanuit heel Nederland hun persoonlijke voorwerp voordragen. Een object waarvan iedereen weet dat het typisch Nederlands is, of iets wat juist in de vergetelheid is geraakt. Iets waar we trots op zijn, dat ons typeert, of waar we ons wellicht een beetje voor schamen. Een team van specialisten buigt zich over de voordrachten en bepaalt of het onderwerp een plekje verdient in Het Museum van Nederland. Zo komt de zoon van wielrenner Gerrie Knetemann langs met de fiets waarmee 'de Kneet' de Amstel Gold Race won, nabestaanden van een slachtoffer van de MH-17 ramp met een bijzonder en persoonlijk voorwerp en beoordeelt expert Janny van der Heijden Nederlands meest bekende koekje: de stroopwafel.
Het programma gaat zaterdag van start. Er zijn vijf afleveringen. Gerard Hilhorst is met de bugel op woensdag 30 december om 20.30 uur op NPO 1 te zien in de derde aflevering. Na elke uitzending worden de aangeboden objecten geëxposeerd op www.museumvannederland.nl. In dit interactieve museum kunnen bezoekers de voorwerpen bestuderen en kennismaken met de mensen achter de objecten.

Talenten
Gerard Hilhorst (61) speelt bij muziekvereniging Sint Caecilia uit Hoogland. In het programma probeert hij muziekexpert Atze de Vrieze, popjournalist bij 3voor12, ervan te overtuigen dat de bugel thuishoort in Het Museum van Nederland. Behalve op de maatschappelijke functie van harmonie- en fanfareorkesten wijst hij het jurylid ook op de vele grote talenten die de bugel heeft voortgebracht. Zoals Rein van den Broek van de symfonische rockband Ekseption, Ack van Rooijen en Kyteman. De titel van het programma zou de indruk kunnen wekken dat het gaat om voorwerpen die door de tijd zijn ingehaald en hun bestaansrecht inmiddels hebben verloren. Maar dat is dus niet de intentie van het programma. Gerard Hilhorst wees expert Atze de Vrieze erop dat dit wel geldt voor het vooroordeel dat harmonie- en fanfareorkesten alleen maar hoempapamuziek spelen. “Die suggestie hoort inderdaad thuis in het museum. Want harmonieën en fanfares spelen tegenwoordig muziek van klassiek tot pop. Dat hoop ik met dit initiatief voor het voetlicht te hebben gebracht.”

Op de foto: Gerard Hilhorst legt aan presentator Diederik Ebbinge uit waarom de bugel in Het Museum van Nederland hoort.

Tekst: Onze redactie
Foto: Aanlevering Gerard Hilhorst

 

Gepubliceerd: 30 DEC 2020 - 16:05
Laatste update: 30 DEC 2020 - 16:09