Blaasmuziek scoort plekje op klassiek festival

Blaasmuziek scoort plekje op klassiek festival

Deze week is het feest in Antwerpen voor liefhebbers van klassieke muziek met een verrassende twist. De derde editie van het Antwerp Spring Festival presenteert een gevarieerd programma, met naast klassiek onder andere ook fado, een familievoorstelling én blaasmuziek.

FOTO: FACEBOOK ANTWERP SPRINGFESTIVAL

Het Antwerp Spring Festival is in essentie een ‘klassiek’ evenement. Voor de eerste keer heeft ook de blaasmuziek een plekje veroverd in het zeven dagen lopende programma. Onder de titel Vibrant Winds verzorgt het Musique Militaire Grand-Ducale de Luxembourg zaterdagmiddag 20 april een concert. Een mooie gelegenheid om blaasmuziek onder de aandacht te brengen bij een breder muzikaal publiek. De professionele militaire kapel van Luxemburg onder leiding van dirigent Jean-Claude Braun geldt als één van de beste harmonieorkesten in Europa. Naast officiële optredens en concert in en rond Luxemburg-Stad, treedt het orkest af en toe ook buiten de eigen landsgrenzen op. Daarnaast is de kapel te beluisteren op talrijke opnamen voor grote muziekuitgevers.

WERELDPREMIÈRE
Voor Vibrant Winds heeft het orkest een programma samengesteld met hoofdrollen voor diverse Belgische solisten die ook in Nederland bekend zijn. Zo soleert de talentvolle fagottist Jappe Dendievel (2004) in Andante e Rundo Ungarese voor fagot en orkest, J. 158 Op.35 van Carl Maria von Weber. Jappe was in 2021 eerste prijswinnaar tijdens het Prinses Christian Concours. Ook soleerde hij al bij philharmonie zuidnederland en speelde hij bij Concertgebouworkest Young. Euphoniumspeler Glenn Van Looy is solist in Rituals voor euphonium en orkest van componist Tom Davoren uit Wales. De Luxemburgse kapel brengt verder de wereldpremière van SalTIMbanco van Jan Van der Roost. Solist in dit stuk voor orkest en althoorn is Tim De Maeseneer. Verdere werken zijn A Brussels Requiem van Bert Appermont, Ouverture AIOLOS (God of the Wind) van Peter Knockaert en The Old Fortress of Luxembourg van Georges Sadeler.

Overigens treedt vrijdag 19 april philharmonie zuidnederland op tijdens het Antwerp Spring Festival. Onder leiding van Gábor Káli klinkt onder andere een gloednieuw werk van Daniel Wohl met percussionist Dominique Vleeshouwers als solist. Antwerp Spring Festival vindt plaats in de prachtig gerestaureerde Handelsbeurs, waar verleden en heden in elkaar overvloeien.

Praktisch
Vibrant Winds door Musique Militaire Grand-Ducale de Luxembourg o.l.v. Jean-Claude Braun m.m.v. Jappe Dendievel (fagot), Glenn Van Looy (euphonium) en Tim de Maeseneer (althoorn) | zaterdag 20 april, 15.30 uur | Handelsbeurs Antwerpen | kaarten: klik HIER.

Op de foto: Musique Militaire Grand-Ducale de Luxembourg.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.

Gepubliceerd: 16 APR 2024 - 14:49