Blaskapelle Fresia speelt nog één keer voor KiKa

Blaskapelle Fresia speelt nog één keer voor KiKa

Op zondag 3 april klinkt voor de allerlaatste keer de Böhmische blaasmuziek van Blaskapelle Fresia. In de afgelopen tien jaar heeft het orkest met zijn optredens meer dan 22.500 euro bijeengebracht voor KiKa, de stichting kinderen kankervrij. Tijdens het finaleconcert in zaal De Phoenix in Schaijk hoopt Fresia het totaaleindbedrag van 25.000 euro te behalen.

In het programma wordt muzikaal teruggeblikt op de hoogtepunten uit het tienjarig bestaan. Speciale gasten bij dit slotconcert zijn de Duitse muzikanten Ulrich Glogger en Markus Arnold. Zij zullen in het orkest plaatsnemen en als solist optreden. De aanvang van het concert in zaal De Phoenix aan de Pastoor van Winkelstraat 11 in Schaijk is 13.00 uur.

Begin 2012 richtten Simon en Annie Meurs samen met hun vriend Frans Maas Blaskapelle Fresia op. Meteen stond vast dat dit orkest, naast het spelen van originele Böhmische blaasmuziek op niveau, een goed doel zou moeten gaan dienen. Hiervoor werd KiKa, de stichting Kinderen Kankervrij, aangemerkt. Ook zou Blaskapelle Fresia geen orkest zijn dat steeds van dirigent en muzikanten zou gaan wisselen. Zo begon het orkest tien jaar geleden aan een avontuur in de wetenschap dat dit op een bepaald moment ook weer zou eindigen. “Toen we startten was nog niet bekend hoe lang ons orkest zou gaan bestaan”, vertelt dirigent en oprichter Simon Meurs. “Wel was duidelijk dat het ooit een keer zou stoppen. Eind 2019 hielden we, zoals wel vaker, onze toekomst weer eens tegen het licht en stelden we ons de vraag hoe Fresia er vijf jaar later uit zou zien. We moesten toen vaststellen dat er waarschijnlijk binnen enkele jaren een aantal muzikanten vanwege hun gevorderde leeftijd zouden gaan stoppen. Het gevolg zou zijn dat we dan met een gedeeltelijk nieuwe bezetting opnieuw zouden moeten beginnen. Dat vonden zowel de orkestleden als ik geen prettig vooruitzicht. We vormen inmiddels zo’n hechte groep dat we er de voorkeur aan gaven om er gezamenlijk nog een mooie periode van ruim anderhalf jaar aan vast te knopen.”

Finale
Het plan was om in oktober 2020 met het 10e Kika-concert de kapel te ontbinden. Vanwege corona kon de geplande finale niet doorgaan. Dat gaat dus nu aanstaande zondag in Schaijk gebeuren. De entree is gratis, maar aan bezoekers wordt gevraagd een bijdrage te doneren voor Kika.

Vriendschappen
Blaskapelle Fresia was vanaf het begin succesvol. Hoogtepunten waren het behalen van het Europees kampioenschap Böhmische blaasmuziek in 2013, de productie van de CD Blaasmuziek om te (be)leven en natuurlijk de opbrengsten voor KiKa. Dit succes, in combinatie met het bijzondere doel van Fresia, bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Zo ontving het orkest na een optreden in het Duitse Bamberg een cheque van 600 euro ten behoeve van ons Nederlandse KiKa. Ook ontstonden er vele vriendschappen in binnen- en buitenland. Hieruit vloeit het spontane aanbod voort van Ulrich Glogger en Markus Arnold, beiden topmusici in diverse gerenommeerde Duitse orkesten, om hun medewerking te verlenen aan het unieke afsluitingsconcert van Blaskapelle Fresia. Meurs: “Het karakter van ons orkest maakt dat onze muzikantengroep een echte vriendengroep is geworden. Dat is onze kracht en ook de reden waarom we gezamenlijk willen afsluiten. Het laatste concert wordt dus geen triest afscheidsconcert, maar een mooi en feestelijk finaleconcert. We sluiten daarmee een geweldige periode met uitsluitend hoogtepunten af en kunnen vol trots terugkijken op onze gezamenlijke muzikale prestaties en een unieke totaalopbrengst van hopelijk 25.000 euro voor KiKa.”

Cheque
Speciaal bij dit concert zal een vertegenwoordiger van KiKa aanwezig zijn. Tegen het einde van het concert neemt hij de laatste symbolische cheque met de opbrengst van het concert in ontvangst. Fresia hoopt en verwacht ook dat hiermee het eindbedrag van 25.000 euro wordt gehaald. Voor de vrije publieksbijdragen voor KiKa staan zoals gebruikelijk weer grote groene flessen klaar in de foyer van De Phoenix.

Gepubliceerd: 29 MAA 2022 - 14:07
Laatste update: 31 MAA 2022 - 19:21