Boeiende themaprogramma’s in Verrassende Ontmoetingen 

Boeiende themaprogramma’s in Verrassende Ontmoetingen 

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het optreden van de Koninklijke Harmonie Cecilia uit Princenhage en Muziekvereniging Concordia uit Berkel-Enschot in de serie Verrassende Ontmoetingen op zaterdag 25 mei in de Concertzaal in Tilburg.

Muziek als middel om in te zetten in de zorg. Het zou straks zo maar eens kunnen. Tijdens het optreden van de 110-jarige Muziekvereniging Concordia Berkel-Enschot licht wetenschapper Jetske Stoop een tipje van de sluier op. In haar presentatie Music for Medicine zet ze de invloed van muziek bij operaties uiteen. Vanuit het Erasmus MC houden onderzoekers zich bezig met het verzamelen van wetenschappelijk bewijs van de effecten van muziek, om dit als nieuwe duurzame behandeling toe te passen in de zorg. Uiteindelijk is het doel dat patiënten in de toekomst standaard in elk ziekenhuis naar muziek kunnen luisteren en dat bijvoorbeeld door middel van AI muziek zelfs als ‘personalized medicine’ ingezet kan worden. De wetenschappelijke inleiding is onderdeel van het programma Harmonie tussen mens, machines en milieu dat Muziekvereniging Concordia Berkel-Enschot op het podium van de Tilburgse Concertzaal presenteert. Het orkest van dirigent Angelo Mariman speelt daarbij twee werken van componist Ad de Jong. Ook zullen sopraan Aster de Kruijf en tenor Robin Jacobs het nummer For Always uit de film A.I. Artificial Intelligence, gecomponeerd door John Williams, ten gehore brengen. Fotoclub Berkel-Enschot omlijst het concert met mooie beelden.

100% NEDERLANDS
Het concert in de serie Verrassende Ontmoetingen wordt geopend door Koninklijke Harmonie Cecilia uit Princenhage. Dirigent Frank Steeghs en zijn muzikanten hebben een programma voorbereid met muziek van Nederlandse componisten. In 100% Nederlands klinken composities die helaas nog maar zelden gespeeld worden op concerten en concoursen, maar wel medebepalend zijn geweest voor de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland. Centraal in het programma staan composities van vader Hendrik en zoons Jurriaan en Louis Andriessen. De betekenis van deze muziekfamilie voor het Nederlandse muziekleven in het algemeen en de blaasmuziek in het bijzonder is van onschatbare waarde. Zij schiepen origineel hoogwaardig repertoire voor harmonieorkest dat als wegbereider mag gelden voor de huidige generatie componisten. Speciaal voor dit concert heeft Cecilia het Odem Saxofoonkwartet uitgenodigd. Nuno Silva (sopraan), Hannah Koob (alt), Rita Baptista (tenor) en Bruno Alonso (bariton) spelen het Concerto Grosso van Jurriaan Andriessen. Het op Franse leest geschoeide Les Papillions is geschreven door de vrouwelijke componiste Coby Lankester, leerling van Hendrik Andriessen. Johan de Meij, zelf ook schatplichtig aan met name Louis Andriessen, maakte de bewerking.

Praktisch
Concertserie Verrassende Ontmoetingen met de Koninklijke Harmonie Cecilia Princehage en Muziekvereniging Concordia Berkel-Enschot | zaterdag 25 mei, 20.00 uur | Concertzaal Tilburg | kaarten: klik HIER of scan de QR-code.

Foto: Koninklijke Harmonie Cecilia uit Princenhage.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 15 MEI 2024 - 10:24
Laatste update: 23 MEI 2024 - 08:12