Boek van Suzan Lutke: Als de muziek er al is

Boek van Suzan Lutke: Als de muziek er al is

Wat gebeurt er als we er niet meer vanuit gaan dat de docent de leerling muziek moet leren maken, maar dat de docent de leerling uitdaagt zichzelf muzikaal te ontwikkelen? Wat ‘als de muziek er al is’ in onze leerlingen? Dat is de centrale vraag in het boek Als de muziek er al is van Suzan Lutke.

De wereld verandert. De manier waarop jonge mensen in aanraking komen met muziek verandert. Muziek is overal en altijd beschikbaar, via geluid en beeld. Maar de manier waarop we jonge mensen muziekles geven is de afgelopen 200 jaar bijna niet veranderd. En deze traditionele didactiek, gebaseerd op het overdragen van ambachtelijke artistieke vaardigheden, begint te kraken in een tijd waarin jonge mensen veel meer keuzes hebben dan in het verleden.

Als de muziek er al is wil een lans breken voor een muziekdidactiek en -pedagogiek die past in onze tijd. Het biedt een frisse blik op de wijze waarop jonge mensen muziek leren maken en op de vernieuwing van het muziekonderwijs. In dit boek wisselen theorie en verhalen uit de praktijk elkaar af. Het wil vragen stellen en mogelijke antwoorden geven.

Toepassing in het onderwijs
Dit boek is bestemd voor iedereen die te maken heeft met leren musiceren: muziekdocenten, conservatoriumstudenten, leerkrachten in het basisonderwijs, dirigenten, muziekschooldirecteuren en beleidsambtenaren cultuur.

Auteur
Suzan Lutke is musicus, muziekdocent en onderwijskundige. Zij heeft gewerkt als muziek- en CKV-docent in het voortgezet onderwijs en was docent en onderzoeker methodiek en didactiek aan het Utrechts Conservatorium. Ze heeft een eigen trainings- en adviesbureau voor de kunst- en cultuursector en het onderwijs. Vorig jaar was ze dagvoorzitter tijdens de Jeugdinspiratiedag van de KNMO.

Meer informatie: KLIK HIER

Voor haar Als de muziek er al is heeft Suzan Lutke o.a. Ivo Kouwenhoven geïnterviewd. Een interessant gesprek voor iedereen die met jeugd en blaasmuZiek heeft te maken. De podcast vind je hier: https://open.spotify.com/episode/1bPSYJdRk5ayCn9JglbzrK?si=02d3TxT3RI2XLeHFTnwepA 

Foto: Eva Veldhoen

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 08 JAN 2020 - 19:20
Laatste update: 10 JAN 2020 - 11:13