Bommen Berend bestookt KMK JWF in muziektheaterspektakel

Bommen Berend bestookt KMK JWF in muziektheaterspektakel

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het muziektheater Bommen Berend waarmee op 25, 26 en 28 augustus in Coevorden en Groningen het rampjaar 1672 wordt herdacht. Extraatje lezers van KNMO Klankwijzer: via de website is de bladmuziek van de hoogtepunten kosteloos te downloaden.

De bisschop van Münster, door het volk Bommen Berend genoemd, voerde in 1672 oorlog in onder andere Coevorden en Groningen. Door het ontzet onder leiding van generaal Rabenhaupt kregen de steden hun vrijheid terug. Zowel landelijk als in het noorden van Nederland wordt dit rampjaar herdacht met tal van activiteiten. Onder meer met het theaterconcert Bommen Berend, een veelzijdig muzikaal verhaal dat zich in 1672 afspeelt in Coevorden en Groningen en deels in Overijssel. De regie is in handen van regisseur Bruun Kuijt.

Drie talen
Componist Jan de Haan componeerde het muziektheaterstuk, gebaseerd op deze gebeurtenissen. Het indrukwekkende scenario in drie talen (Duits, Nederlands, Nedersaksisch) is van de hand van toneelschrijver Bouke Oldenhof, onder meer bekend van het Twentse stuk Hanna van Hendrik. Drie solisten bezingen de scenes waarin de Rampjaar-thema’s als vrijheid (van geloof en meningsuiting), hoop, internationale samenwerking en trots op je afkomst en streek aan bod komen. Dat zijn (opera)zanger Nico Wouterse (alias Bommen Berend), Wil van der Meer (alias Rabenhaupt) en Céline Janssen (alias Lambertien). Het project, de compositie en het concert laten zien dat we kunnen leren uit de geschiedenis en dat het ook mogelijk is dat vijanden uit het verleden nu samen optrekken voor de vrede.

KMKJWF
Het muziektheaterstuk wordt uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma. Het stuk duurt circa 75 minuten en wordt onder andere opgevoerd in de steden Groningen en Coevorden. De compositie gaat over Nederland en Duitsland. Muziek, zang en het verhaal worden gebruikt als gids en inspiratie om maatschappelijke opgaven mede vorm te geven.

Verbeelding
Belangrijk in het hele concept is de verbeelding van de gebeurtenissen uitgewerkt in de compositie van Jan de Haan. Bouke Oldenhof heeft aanwijzingen gegeven van de gebeurtenissen zoals die hebben plaatsgevonden en de componist heeft deze verwerkt in de muziek. Denk hierbij aan de bommen van Bernhard von Galen die terug te horen zijn. Maar ook de emoties van de hoofdpersonages komen terug in de muziek.

Door de regisseur is bewust gekozen om geen projectie te gebruiken. De helderheid van het verhaal zit in de tekst en de muziek. Om het ook visueel “een spektakel” te laten zijn, zonder dat het afbreuk doet aan de auditieve kracht van het orkest, kiest de regisseur ervoor om de slag om Coevorden en Groningen plaats te laten vinden voor en tussen het publiek. Het ene moment is het orkest de stad Groningen en bevindt Bommen Berend zich in het publiek. Dan bestookt hij met behulp van zijn soldaat het orkest met bommen. De soldaat stelt hiervoor lichtspots op rijdende statieven achter en in het publiek die de kanonnen verbeelden.

Bijzondere theaterlocatie
De theaterlocatie in Coevorden is een loods op het magazijnencomplex van Defensie aan de Nederlands-Duitse grens. Het gebeurt zelden tot nooit dat defensieterreinen toegankelijk zijn voor een publieksactiviteit. Op 25 en 26 augustus 2022 is het spectaculaire theaterconcert te zien in Coevorden en op 28 augustus 2022 in Groningen.

Muziektheaterstuk Bommen Berend | Defensiecomplex De Mars Coevorden op 25 augustus, 14.30 uur; 26 augustus, 14.30 en 20.30 uur | SPOT/De Oosterpoort Groningen op 28 augustus, 14.30 en 20.30 uur | Tickets: https://www.vanplan.nl.

 

COMPOSITIE GRATIS BESCHIKBAAR VOOR AMATEURORKESTEN
De hoogtepunten uit het theatraal concertwerk Bommen Berend, de bisschop van Münster, zijn door Jan de Haan verwerkt in de 13 minuten durende compositie Bommen Berend voor amateurharmonie- en fanfareorkesten. De partituur en de bladmuziek zijn kosteloos te downloaden via de website van KNMO Klankwijzer.

Voor harmoniescore: klik HIER.
Voor harmoniebladmuziek: klik HIER.

Voor fanfarescore: klik HIER.
Voor fanfarebladmuziek klik HIER.

Voor een toelichting: klik HIER.

Foto’s: Organisatie Bommen Berend/Facebook KMKJWF

 

 

Gepubliceerd: 01 AUG 2022 - 21:30
Laatste update: 26 AUG 2022 - 09:42