Brabants Jazz Orkest eert icoon van de jazz

Brabants Jazz Orkest eert icoon van de jazz

Het Brabants Jazz Orkest heeft de cd ERA opgenomen met muziek van pianist/bassist/componist Niko Langenhuijsen. Het album wordt de komende weken tijdens een tournee langs diverse jazzpodia gepresenteerd.

De levendige Brabantse jazzscene heeft veel te danken aan pianist/bassist/componist Niko Langenhuijsen. Vanaf begin jaren zeventig, toen jazz- en geïmproviseerde muziek stormachtige ontwikkelingen doormaakten, richtte hij groepen op, organiseerde workshops en sessies en stond aan de wieg van podium Paradox in Tilburg. Het was in deze periode dat Langenhuijsen experimenteerde met zijn groepen Ohm, Gemeentereinigingsorkest Vaalbleek en Caoutchouc. Hij ging daarmee een eigen onafhankelijke koers varen die geïnspireerd was door gecomponeerde en geïmproviseerde muziek. Veel muzikanten voeren in zijn kielzog mee. De ‘Tilburgse School’ verwees naar de ontstane jazz-voedingsbodem waar veel Brabantse muzikanten de vruchten van plukten. Een jazzscene die tot nu toe uniek is in het Nederlandse landschap.

Samenwerking
Het Brabants Jazz Orkest, onder leiding van Jeroen Doomernik, en Niko Langenhuijsen hebben een goede muzikale band. Een eerdere samenwerking was er met hun cd Freedom (2007). In 2017 schreef Langenhuijsen speciaal ter gelegenheid van November Music voor Het Brabants Jazz Orkest nieuw werk. Het resulteerde in een wonderlijk spel met contexten, waarbij hij toverde met melodische en ritmische componenten, manier van orkestratie en de rol die een speler of instrument kan hebben. Ook korte aangeleverde motieven van de bandleden wist hij te verwerken in de prachtige compositie met de titel ‘Samples’.

Het plan lag er al eerder om deze muziek op cd te zetten. Na de pandemie is het Brabants Jazz Orkest de studio ingedoken en nu is hij er! Een mooi moment, een halve eeuw na het begin van de roemruchte Brabantse jazzperiode. ERA, de titel van de cd, is toevalligerwijs ook de laatst toegevoegde compositie aan het album van deze icoon van de Nederlandse en bovenal Brabantse Jazz.   

Presentaties
Het Brabants Jazz Orkest bestaat uit bandleider Jeroen Doomernik, de saxofonisten Thom Kooijmans, Albert van Veldhuizen, Paul van den Oever, Hans Boschman en Joost van Buchem, de trombonisten Arjen Reeser, Léon van Balkom, Robert Mikhout en Arjen Bos, de trompettisten Hans Bloemen, William Kroot, Simon Bruul, Jeroen den Teuling en Ruud Verkoeijen, pianist Joris Reutelingsperger, gitarist Joost van Sprundel, bassist Bas Cooijmans en slagwerker Bennie van der Doelen.

De cd-presentaties zijn op 5 oktober in Paradox Tilburg, 14 oktober in de Azijnfabriek ‘s-Hertogenbosch, 16 oktober in Hijgend Hert Breda en 19 oktober in Podium Brebl Nijmegen.

Foto©️: Artishoot Fotografie Wim Roelsma

Gepubliceerd: 04 OKT 2022 - 18:57