Brabantse Bond lanceert nieuwe opzet voor solistenconcours

Brabantse Bond lanceert nieuwe opzet voor solistenconcours

De Brabantse Bond van Muziekverenigingen komt in 2022 met een nieuwe opzet voor het solistenconcours. De première van de nieuwe format is op 16 (en eventueel 15) januari in Bladel.

De naam van het solistenconcours is BOS. BOS staat voor Brabant on Stage en is ontwikkeld door de BBM-commissie Blaasmuziek. De nieuwe opzet is tot stand gekomen in overleg met een grote groep (oud) deelnemers, experts, organisatoren en betrokkenen. Uit een peiling onder muzikanten van vereniging bleek dat zij behoefte hebben aan een podium waar ze zich op hun gemak voelen. Een plek in hun eigen omgeving waar ze hun creativiteit los kunnen laten, waar ze kunnen stralen met hun eigen geliefde instrument. Minder formeel, meer artistiek uitdagend. Laagdrempeliger en toegankelijk voor meer verschillende muzikanten. Een welkome plek voor muzikanten die voor de top gaan, én voor muzikanten die voor de lol gaan.

Kader
BOS stelt daarom een nieuw kader, een nieuwe vorm voor. Een podium voor solisten en ensembles waar muzikanten helemaal zichzelf kunnen zijn en mogen samenwerken met alle andere kunstdisciplines. Binnen BOS is het nog steeds mogelijk om volgens het wedstrijdsysteem van KNMO te strijden voor een kampioenschap. De blaasmuzikant(en) of slagwerker(s) staan centraal in het optreden. Iedereen mag meedoen. Blaas, slag, strijk, zang, tokkel, toets, dans, rap, schilder, VJ, DJ, alle instrumenten en andere kunsten zijn welkom. Echter voor mogelijke doorstroming naar de Brabantse kampioenschappen is het wel een vereiste dat de deelnemer is ingeschreven bij een vereniging die bij de BBM is aangesloten.

Uit te voeren werk
De deelnemer is volledig vrij in de keuze van een muziekstuk. Elk muziekgenre is toegestaan. Voor eventuele begeleiding mag gekozen worden voor iedere vorm van kunst: pianobegeleiding, gitaar, dans, andere muziekinstrumenten, het voorlezen van een gedicht enzovoort. Het is ook mogelijk om op te treden met een cd als begeleiding. Het is zelfs een optie om op te treden met een eigen gecomponeerd muziekstuk. Het aantal deelnemers per optreden mag maximaal bestaan uit 8 personen.

Mocht de deelnemer uiteindelijk willen gaan voor de Nederlandse kampioenschappen dan is hij gebonden aan het reglement van de KNMO van 2017/2018 voor de blaasmuzikanten en het reglement van 2021 voor de slagwerkmuzikanten.

Het optreden mag maximaal 15 minuten duren, houdt dus rekening met de keuze van het muziekstuk en de opbouw/afbouw tijd. Er is een piano aanwezig, verder dienen de deelnemers zelf te zorgen voor alle overige benodigdheden.

Indeling in divisies
Er zal niet meer volgens indeling in divisies worden gespeeld bij de nieuwe opzet. Wel dient de deelnemer bij de inschrijving zijn of haar niveau aan te geven. Er wordt door de organisatie een mooi programma samengesteld met variatie in niveau en instrument.
Niveau-indeling divisies (solisten en ensembles) komt overeen met:
5e divisie: Geen diploma (onder A-examen niveau)
4e divisie: Repertoireniveau A-examen HaFaBra
3e divisie: Repertoireniveau B-examen HaFaBra
2e divisie: Repertoireniveau C-examen HaFaBra
1e divisie: Repertoireniveau D-examen HaFaBra

Beoordeling
De deelnemer mag zelf de manier van beoordeling door de jury kiezen. Dit kan zijn met een verslag of een beoordeling in de vorm van punten met een hierbij horende toelichting. De keuze dient de deelnemer aan te geven bij het inschrijfformulier. Ongeacht de keuze van beoordeling, kan een deelnemer, indien gewenst, proberen door te stromen naar de Brabantse Kampioenschappen. De jury bepaalt wie hiervoor in aanmerking komt. Als de deelnemer graag beoordeeld wil worden volgens de KNMO richtlijnen dan krijgt de deelnemer bij 83 punten of hoger een uitnodiging voor deelname aan de Brabantse Kampioenschappen.

De vuurdoop van de nieuwe format is op zondag 16 januari 2022 in Bladel. Al sinds 1968 organiseert Koninklijke Harmonie L’Union jaarlijks het solistenconcours op de derde zondag van januari. Het muziekevenement vindt plaats in Cultureel Centrum Den Herd in Bladel. De sluitingsdatum voor inschrijving is 12 december 2021. Wanneer het programma op 16 januari vol zit, zal er uitgeweken worden naar zaterdag 15 januari. Informatie: https://www.solistenconcoursbladel.nl 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 18 NOV 2021 - 13:19