Brass Experience laat Groningen bruisen

Brass Experience laat Groningen bruisen

Groningen maakt zich op voor de tweede editie van Groningen Brass Experience (GBE). Dit jaar wordt het festival nog mooier en groter. GBE is een vijfdaags muziekfestijn dat zich richt op meerdere muziekgenres. Het accent ligt op de verbinding tussen professionals en amateurs met crossovers van blaasmuziek tot klassieke muziek.

De organisatie is erin geslaagd om een aantal internationale topensembles aan te trekken uit Spanje, Oostenrijk en Hongarije die zowel binnen- als buitenoptredens verzorgen. Aan het brassbandkampioenschap Dutch Open op zaterdag nemen orkesten deel uit Zwitserland, België, Duitsland en Nederland.

Skyline of Groningen
Op woensdag 7 juni verzorgt Hungarian Brass de kick off. Dit professionele ensemble bestaat uit jonge Hongaarse musici die spelen bij onder andere de Berliner Philharmoniker, Hungarian Opera Orchestra, Münchner Symphoniker en Nederlands Philharmonisch Orkest.
Componist Ivo Kouwenhoven schreef in opdracht van GBE het werk Skyline of Groningen dat uit drie delen bestaat: Majestic Martinitoren - Groovin’ Gasunie - Funky Forum. Hungarian Brass zal deze delen op locatie van deze kenmerkende gebouwen uitvoeren.

NNO met groot jeugdorkest
Het hoogtepunt op de donderdag 8 juni (aanvang 20.00 uur) is het concert van het Noord Nederlands Orkest (NNO) samen met een groot jeugdorkest bestaande uit meer dan 150 muzikanten van muziekverenigingen uit Groningen en Drenthe. De virtuoze Oostenrijkse trompettist Christoph Moschberger treedt op als solist met het NNO maar er is ook ruimte voor lokale helden, zoals de uit Leens afkomstige toptubaïst Matthijs Leffers. Het geheel staat onder leiding van aanstormend talent Rolf Verbeek.
Tijdens deze bijzondere samenwerking spelen de musici van het NNO en het jeugdorkest niet alleen voor elkaar maar ook met elkaar. Voor de jonge muzikanten een droom die uit komt! Heel bijzonder is de gezamenlijke uitvoering van de Bolero van Ravel in een speciaal arrangement. Het jeugdorkest brengt ook de nieuwe compositie Skyline of Groningen ten gehore. De toegift is nog een verrassing maar de kinderen, die op 18 maart meededen aan de studiedag waren super enthousiast.
Kaarten en informatie: klik HIER. 

Christoph Moschberger en Da Blechhauf’n
Op vrijdag 9 juni (aanvang 20.15 uur) staat de succesvolle show Home gepland met in de hoofdrollen Christoph Moschberger en het Oostenrijkse koperensemble Da Blechhauf’n. Verrassende arrangementen, een ontembare power en een solist van wereldklasse zijn de ingrediënten voor een spectaculaire muzikale avond. De combinatie van live muziek, solo-optredens, humor en bijzonder lichteffecten staan garant voor een beleving om nooit te vergeten.
Kaarten en informatie: klik HIER. 

Dutch Open Brass Band Championships
Op zaterdag 10 juni worden de Dutch Open Brass Band Championships (DOBC) gehouden. Voor deze internationale wedstrijd heeft zich een recordaantal orkesten aangemeld, waarvan twintig door de organisatie geplaatst zijn. De belangstelling voor de Dutch Open groeit nog ieder jaar en het evenement is inmiddels toonaangevend in Europa. Ook de topbands, waaronder Brass Band Willebroek (wereldkampioen van het WMC-Kerkrade) uit Europa weten het evenement te vinden.
Kaarten en informatie: klik HIER.

Ommeland Concerten
Zondag 11 juni staat in het teken van verbinding tussen muziekverenigingen in de regio en artiesten die betrokken zijn bij de GBE. De verenigingen krijgen een unieke kans om optredens te verzorgen met topbrassbands, topsolisten/ensembles en dirigenten. Deze Ommelandconcerten zorgen voor unieke en spannende uitvoeringen op verrassende locaties. Zo vinden er concerten plaats in Winschoten, Maarhuizen, Uithuizermeeden, De Wijk en Grijpskerk.
Het volledige speelschema: klik HIER. 

Spaanse sferen in de binnenstad en stadspark
Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juni is de Spaanse groep Artistas del Gremio te gast in Groningen. Deze populaire professionele groep heeft de kwaliteit om jong en oud te vermaken met muziek met verschillende stijlen. Met een hoog entertainmentgehalte treedt de band dit weekend op in de open lucht op meerdere plekken in de stad. De realisatie vindt plaats in nauwe samenwerking met de Groningen City Club en het Rapalje Zomerfolk Festival dat op zaterdag 10 en zondag 11 juni plaatsvindt in het Stadspark in Groningen.

Op de foto: Christoph Moschberger en da Blechhauf’n komen naar Groningen met een spectaculaire show met lichteffecten.

Foto: Sven Kosakowski

Gepubliceerd: 16 MEI 2023 - 19:57
Laatste update: 17 MEI 2023 - 09:00