'Brassband Schoonhoven imponeert op Surventobrass'

'Brassband Schoonhoven imponeert op Surventobrass'

Brassband Schoonhoven heeft zaterdag voor de tweede keer het brass-entertainmentfestival Surventobrass gewonnen. De Zuid-Hollandse brassband maakte in De Flambou in Surhuisterveen indruk met een programma rondom het volksverhaal over spookschip De Vliegende Hollander. In de lagere divisies wonnen Brassband Roosendaal, Excelsior uit Driezum-Wâlterswâld en bij de jeugd Projunior uit Gerkesklooster-Stroobos.

Bij het festival, dat zaterdag voor de elfde keer werd gehouden, worden deelnemers naast op muzikale kwaliteit ook beoordeeld op het entertainment dat zij bieden. Dat bleek weer een succesformule: het publiek hoefde zich tijdens het concours geen moment te vervelen.

Het gegeven dat Schoonhoven als enige deelnemer in de A-divisie sowieso zou winnen, weerhield de band er niet van een spetterend optreden te geven. Onder meer bastrombonist Rommert Groenhof – van oorsprong uit Bitgummole – vertolkte op prachtige wijze de solo Or safety found in sleeping sound. Het leverde de band met dirigent Robert Vos de maximale score van 200 punten op. Ook bij de eerste deelname in 2016 ging Schoonhoven al met de titel naar huis.

In de B-divisie won Brassband Roosendaal met dirigent Anno Appelo. Deze band bracht een programma met het thema vrijheid, met onder meer een uitvoering van de bekende Engelse hymne Abide with me. De band kreeg hier 198 punten voor. Euphoniumspeler John Koreman kreeg bovendien de solistenprijs in deze divisie. De entertainmentprijs ging hier naar de Less is More Band uit Zwolle.

De C-divisie kende alleen Friese deelnemers. De winst ging naar Excelsior uit Driezum-Wâlterswâld met dirigent Gerben Dijkstra. Excelsior had zijn programma verpakt als radioshow, waarbij een dj alle stukken aan elkaar praatte. Klassiekers van onder meer Toto, Abba en Queen kwamen voorbij. Excelsior kreeg 194 punten, één punt meer dan nummer twee ’t Heideblomke uit Harkema. De Bazuin uit Donkerbroek werd vlak daarachter derde.

De solistenprijs in de C-divisie ging naar Harkema. De trombone-sectie van ’t Heideblomke – met spelers Oebele van der Veer, Durk Dam, Jannie Pitstra en Jan Anne de Boer – kreeg deze prijs voor de uitvoering van The attack of the killer Trombones. De entertainmentprijs ging hier naar winnaar Excelsior.
’s Middags werd voor de tweede keer ook het Survento Jeugd Festival gehouden, een wedstrijd speciaal voor jeugdbands. Hier ging de winst naar Projunior uit Gerkesklooster-Stroobos, onder leiding van Dineke Oostra-Kamminga. De tweede prijs ging naar het jeugdorkest van Soli Deo Gloria uit Rinsumageast, derde werd Reboelje uit Donkerbroek. Als beste solist werd verkozen slagwerker Jelmar Terpstra van Soli Deo Gloria. Die band ging ook met de entertainmentprijs naar huis.

Uitslag 11de editie Surventobrass. A-groep: 1. Brassband Schoonhoven, 200 punten. B-groep: 1. Brassband Roosendaal, 198; 2. Less is More Band (Zwolle), 195. C-groep: 1. Excelsior (Driezum-Wâlterswâld), 194; 2. ’t Heideblomke (Harkema), 193; 3. De Bazuin (Donkerbroek), 192. Jeugddivisie: 1. Projunior (Gerkesklooster-Stroobos), 198; 2. Soli Deo Gloria (Rinsumageast), 195; 3. Reboelje (Donkerbroek), 186.

Tekst en foto: Aanlevering Surventobrass

Blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale KNMO Klankwijzer Nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/kwmagazine/

Gepubliceerd: 16 JUN 2019 - 20:24
Laatste update: 16 JUN 2019 - 20:28