Brassbandorganisaties eren Edward Gregson met compositieopdracht

Brassbandorganisaties eren Edward Gregson met compositieopdracht

Een consortium van vijf Europese brassbandcompetities heeft de Britse componist Edward Gregson opdracht verleend om voor 2020/2021 een nieuw werk voor hun nationale kampioenschappen te schrijven. Ook de organisatie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen maakt deel uit van het samenwerkingsverband.

De opdracht is aan Gregson toegekend als eerbetoon aan zijn indrukwekkende bijdrage aan de ontwikkeling van het brassbandrepertoire in de afgelopen 50 jaar. De componist viert in juli 2020 zijn 75ste verjaardag.

De vijf partnerlanden zijn België, Nederland, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk (British Open). De première-uitvoering vindt plaats in september 2020 tijdens de British Open in Birmingham, gevolgd door nationale premières in Nederland, België, Zwitserland en Noorwegen.

De verwachting is dat in de toekomst vaker op basis van dergelijke samenwerkingsverbanden opdrachten voor nieuwe werken worden verstrekt voor nationale kampioenschappen.

Edward Gregson zegt vereerd te zijn om van vijf vooraanstaande brassbandcompetities deze opdracht te hebben ontvangen. Hij dankt Jappie Dijkstra voor het coördineren van het omvangrijke project. “Ik hoop een werk te schrijven dat tegemoet komt aan de kwaliteit van de bands en dirigenten en ook bij het publiek in de smaak valt”, aldus de componist.

Foto: website Edward Gregson

Gepubliceerd: 25 JAN 2019 - 14:20
Laatste update: 25 JAN 2019 - 14:29