CastellumCup: nieuw festival voor jongerenorkesten

CastellumCup: nieuw festival voor jongerenorkesten

Harmonieorkest Vleuten (HOV) organiseert in het kader van het 75-jarig bestaan een speciaal festival voor jongeren. De eerste editie van de CastellumCup is op 10 november in de CultuurCampus in Vleuterweide. Deelname staat open voor hafabra-orkesten waarvan in ieder geval een aanzienlijk deel van de orkestleden in de leeftijdscategorie 15 t/m 25 jaar valt.
Er zijn in Nederland meerdere jeugdfestivals maar geen daarvan is gericht op deze doelgroep. Het thema van het festival is Connect, een onderwerp waar de muzikanten al hun muzikaliteit en creativiteit in kwijt kunnen. Verbinding maken of houden (online of offline) nemen in het leven van jongeren immers een cruciale rol in.

AANVULLING
HOV heeft al ervaring met de organisatie van een dergelijk evenement; sinds 2017 organiseren zij tweejaarlijks het Utrecht Blaast Jeugdfestival, specifiek voor jeugd- en opleidingsorkesten. Juist de combinatie van muziek en andere creatieve elementen is een bijzondere en zeer geslaagde aanvulling gebleken op de traditionele muziekwedstrijd. Deze opzet wordt bij de CastellumCup dan ook overgenomen. Uiteraard zijn het thema en de workshop-invulling afgestemd op de (hogere) leeftijdsgroep.

JURYVERSLAG
Elk orkest krijgt 25 minuten podiumtijd en kiest zelf de te spelen en het te beoordelen werk. De organisatie vraagt de orkesten naast een muzikale uitdaging ook het thema Connect in hun muziekkeuze en presentatie terug te laten komen. Ieder orkest speelt op het eigen niveau (conform het divisiestelsel van de KNMO) en ontvangt een uitgebreid juryverslag. Het orkest met het hoogste aantal punten wordt de winnaar van de eerste CastellumCup!

SPECIFIEK PUBLIEK
Een driekoppige professionele jury geeft elk orkest concrete, opbouwende feedback. Het te beoordelen muziekstuk wordt op verschillende aspecten van de muzikale uitvoering beoordeeld. Verder wordt de creatieve invulling en presentatie van het optreden beoordeeld. Naast de achterban van de orkesten, worden in overleg met middelbare scholen in de omgeving specifiek jongeren uitgenodigd als publiek. Zij maken zo kennis met blaasmuziek en combineren dit bezoek met een schoolopdracht.

RANDPROGRAMMA
Ook is er een veelzijdig randprogramma met onder andere diverse workshops, bijvoorbeeld over componeren, improviseren of ademhalingstechnieken. De leden van de diverse orkesten worden tijdens de workshops gemixt om contact te leggen met anderen en het leggen van verbindingen te stimuleren. Bovendien is er nog een spetterend optreden van een jongeren brassband.

AANMELDEN
Klik voor meer informatie en aanmelden HIER.

Gepubliceerd: 27 FEB 2024 - 11:21