CGN en SMP halen topdocenten naar Nederland

CGN en SMP halen topdocenten naar Nederland

Maar liefst zes topdocenten op het gebied van show, brass, percussie, visual, dans/movement en color guard - waaronder voormalige WMC-juryleden uit de Verenigde Staten van Amerika - komen in februari 2023 naar Nederland om masterclasses en clinics te verzorgen. Dat is het resultaat van een krachtenbundeling van de KNMO-doelgroepen Color Guard Nederland en Show, Mars en Percussie.

De KNMO-doelgroepvoorzitters Paul Doop (CGN) en Jaap van Waveren (SMP) spreken van een uniek evenement. “Het is jaren geleden dat zo’n team van dit kaliber Nederland bezoekt. Het is echt uniek dat we al deze mensen naar Nederland kunnen krijgen, want hun agenda’s zitten al jaren van tevoren vol. Doordat we een sterk netwerk hebben en zij een goede relatie met CGN en SMP, hebben ze voor ons in hun agenda ruimte gemaakt. De doelgroepen - en met name SMP en CGN - binnen de KNMO hebben het financieel lastig. Tegelijkertijd vragen de leden juist voor een optimale kennisuitwisseling om centrale evenementen te organiseren. Daarom is er aangeklopt bij diverse fondsen. En met succes!”

Kennisdeling
Door corona hebben de evenementen op een laag pitje gestaan. Inmiddels kan er weer van alles georganiseerd worden. CGN en SMP hebben daarvoor hun krachten gebundeld. Financieel is dit mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Fonds Cultuurparticipatie en het VSB Fonds. “We zijn de fondsen daar ontzettend dankbaar voor. Na zo’n moeilijke periode staan onze sectoren te springen om educatie, kennisdeling en kennisvergaring. Hoe geweldig is het dan dat dit in 2023 mogelijk wordt met zo’n team van topdocenten. Ook de samenwerking met onze Nederlandse juryleden en onze topinstructeurs zal een mooie boost geven aan de sectoren”, zegt Van Waveren.

Clinics en masterclasses
In het weekend van 18 en 19 februari 2023 zullen de topdocenten in Nederland zijn om daar samen met Europese topdocenten waaronder Rob Balfoort en het juryteam van CGN een aantal clinics voor leden en masterclasses voor instructeurs/kader te verzorgen. Deze zullen allemaal plaatsvinden op zondag 19 februari in het Huis van Eemnes te Eemnes. De clinics richten zich op de gebieden choreografie, dans/movement, programmering, visual, muziek, brass, percussie en color guard. Iedere vereniging die wil leren zou deze datum in zijn agenda moeten schrijven en met velen naar Eemnes moeten komen. Voor het kader zijn er hele interessante masterclasses en voor leden uitdagende clinics waarbij ze onder leiding van de topdocenten samen met kader en leden van andere verenigingen leren en kennisdelen.

Kwetsbaar
Paul Doop: “Ik hoop dat de verenigingen met hun kader en leden hierbij willen zijn. Het lijkt er vaak op dat we in Nederland moeite hebben om ons kwetsbaar op te stellen. Daar waar in Azië of de Verenigde Staten dirigenten, instructeurs en leden er alles aan doen om eens een masterclass of clinic van een van deze topdocenten te kunnen en mogen volgen, lijken we soms in Nederland de houding te hebben dat wij alle kennis al in huis hebben. De groepen waar deze topdocenten voor werken zijn echter het levende bewijs dat er nog steeds veel kennis te vergaren is en dat je echt nog wel wat kunt bijleren. Een aantal jaren geleden hebben we ook een paar van deze docenten in Nederland gehad en toen was het goed druk. Daar hopen we nu natuurlijk ook weer op.” Van Waveren voegt toe: “Veel verenigingen willen de kennis graag in huis halen maar vinden het een drempel om dat toe te geven door als kader aanwezig te zijn bij een masterclass en hun leden naar de clinics te sturen. Juist op de gebieden waar we deze topdocenten voor naar Nederland halen, is er in Europa geen opleiding en daarom willen we dit voor onze sectoren heel graag doen.”

Voor welke soort verenigingen is deze dag een must?
• Show- en marchingbands;
• Concertslagwerkensembles;
• Percussiegroepen;
• Twirlgroepen (dance/movement en choreografie/visual design);
• Color guardgroepen/winter guard;
• Indoor percussion en indoor winds.

Voor het kader zullen er masterclasses worden georganiseerd gericht op:
• Choreografen;
• Showinstructeurs;
• Programmasamenstellers;
• Blaasinstructeurs;
• Slagwerkinstructeurs;
• Movement- en dansdocenten.

Voor de leden komen er clinics op het gebied van:
• Movement en dans;
• Equipment (vlag/rifle);
• Slagwerk;
• Brass (koper en hout);
• Marching en movement.

Wie komen er?
Michael Gaines (VS)
Michael Gaines wordt gezien als een van de meest vooraanstaande choreografen ter wereld. Hij is bekend geworden als de choreograaf van The Cavaliers Drum & Bugle Corps dat met zijn choreografieën maar liefst zeven wereldkampioenstitels won in de periode 1998-2011. Op het gebied van Winter Guard heeft Gaines vele wereldtitels gewonnen met onder andere The Pride of Cincinnati waar hij sinds 1997 designer is. Hij is choreograaf van veelvoudig wereldkampioen Marching Band Carmel High Schoolband en van vele andere marching bands die in de USA ieder jaar in de top 12 eindigen. Ook binnen de twirlwereld heeft hij zijn sporen verdiend met onder andere veelvoudig wereldkampioen Aimachi uit Japan. Ook voor hun marching band heeft Michael Gaines shows geschreven waarmee ze veelvoudig Japans kampioen zijn geworden en ook internationaal vele titels hebben behaald. Gaines was jurylid Overall Effect tijdens het WMC 2022.
Hij zal clinics verzorgen op het gebied van programma en choreografie voor showbands, winter guard, indoor percussion, indoor winds en twirl.

Ron Hardin (VS)
Ron Hardin is choreograaf, instructeur, dirigent en jurylid. Hij schrijft voor vele marchingbands waaronder een aantal top 12 winnaars. Ook heeft hij diverse wereldtitels op zijn naam staan met indoor percussion ensembles. Hij heeft de meeste waardering verdiend als visueel eindverantwoordelijke bij een aantal topdrumcorps zoals The Blue Devils, The Santa Clara Vanguard en als laatste bij Carolina Crown waarmee hij diverse wereldtitels binnenhaalde. Hij was een van de brassspelers van Blast die vele optredens over de hele wereld verzorgden. Hij heeft het jurymanual Visual geschreven voor WGI voor percussion en indoor winds. Hardin is een veelgevraagd jurylid en clinician in de USA, Azië en Europa. Hij was jurylid Visual Ensemble op het WMC 2022 voor de showwedstrijden
Ron Hardin geeft op 18 en 19 februari clinics op het gebied van visual en choreografie voor showbands, indoor percussion en indoor winds.

Dr. Gifford Howarth (VS)
Giff Howarth is geen onbekende meer in Nederland. Naast dat hij meerdere keren op het WMC heeft gejureerd bij de showwedstrijden, zat hij bij de laatste editie in de jury bij de wedstrijden voor de concertslagwerkensembles. Howarth reist de hele wereld over als artiest en docent op het gebied van slagwerk. Als gastdocent heeft hij op conservatoria wereldwijd masterclasses gegeven en optredens verzorgd. Hij is Associate Professor aan de Bloomburg University in Pennsylvania USA waar hij verantwoordelijk is voor onder andere de University Marching Band en de slagwerkensembles. Giff Howarth is vast jurylid voor WGI, Bands of America, DCI en CGN.
Howarth zal clinics verzorgen over slagwerk voor de sector concertslagwerkensembles en indoor percussion.

Nola Jones (VS)
Nola is een veelgevraagd dirigente en clinician op het gebied van muziek en show. Zij is verantwoordelijk geweest voor alle muziekprogramma’s in de stad Nashville en gaf daarmee indirect leiding aan 400 muziekdocenten. Nola jureert voor WGI, Bands of America en DCI en heeft voor deze organisaties in vele technische commissies gezeten. Als clinician werkt ze met vele marching bands op het gebied van muziekensemble op het veld en heeft ze vele clinics gegeven op de prestigieuze Midwest Band and Orchestra Clinic. Zij is bestuurslid geweest van vele symfonieorkesten. Ze was jurylid Music Ensemble op het WMC 2022 voor de showwedstrijden.
Nola Jones zal clinics/masterclasses verzorgen op het gebied van muziek en effect voor showband, marchingband, indoor percussion en indoor winds.

George Oliviero (VS)
George Oliviero is een van de grondleggers van het Visual vakgebied in de Verenigde Staten van Amerika voor zowel drumcorps als color guard. Hij heeft vele programma’s geschreven en gecoördineerd. Daarnaast heeft hij als expert en jurylid meegeschreven aan de jurysystemen en is hij ook verantwoordelijk geweest voor juryteams bij WGI, Bands of America en DCI. Hij heeft vele malen gejureerd op het WMC.
George Oliviero zal clinics verzorgen voor het onderdeel color guard.

Hieu Nguyen (VS)
Hieu Nguyen is begonnen als saxofoonspeler in de lokale marchingband maar is daarna overgestapt op color guard. Hij heeft bij vele units gelopen waaronder de color guard van The Cadets. Hij heeft zijn dansopleiding gevolgd aan de Boston University en is getraind in ballet, moderne dans en hip hop. Hij schrijft voor diverse winter guards en color guards waaronder groepen in de hoogste regionen van de wereldranglijst. Hij is een veelgevraagd jurylid en is daarnaast jurist.
Hieu Nguyen zal clinics geven voor Color Guard en Dans/Movement.

Rob Balfoort (NL)
Rob Balfoort is in Nederland natuurlijk geen onbekende. Met humor en een gepaste directheid is hij in staat instructeurs te stimuleren anders naar hun rol te kijken. Tijdens zijn workshops met leden merk je al binnen 30 minuten een verbetering. Balfoort zal zich specifiek richten op programmering voor kleinere blaasensembles en blaasensembles met incomplete bezettingen. Daarnaast laat hij zien hoe je een programma dat je indoor uitvoert in een paar minuten kunt ombouwen naar een showprogramma dat je buiten kunt uitvoeren tijdens een taptoe. Tevens zal hij een clinic voor blazers geven waarbij er gezamenlijk gemusiceerd wordt.

Opgave voor deelname
Door de subsidie van de fondsen kunnen de prijzen voor deelname aan de clinics laag gehouden worden en zijn er ook passe-partouts verkrijgbaar. De tarieven voor leden van de verenigingen bedragen 15 euro per clinic en voor kader 17,50 euro. Hou de websites www.cgnunited.nl en www.smp-nederland.nl in de gaten voor meer informatie. Daar vindt je binnenkort een overzicht van alle clinics en kun je je ook opgeven.


Foto©️: WMC

Gepubliceerd: 03 JAN 2023 - 16:14