Circus eromheen kost Advendo de wereldtitel

Circus eromheen kost Advendo de wereldtitel

Jong Advendo kreeg geen strafpunten opgelegd omdat de show te lang duurde, maar omdat opbouw, opmars en afmars te veel tijd in beslag namen. Dat blijkt uit een reconstructie van de livestream. “Wij als jury vinden het dramatisch wat er gebeurd is”, zegt onafhankelijk juryvoorzitter Paul Doop.

Jong Advendo uit Sneek en Jong Pasveer uit Leeuwarden streden zaterdag tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade om de wereldtitel in de nieuwe Junior Division. De zege ging met een verschil van 0,37 punten naar de muzikanten uit Leeuwarden. Echter met de aantekening dat Advendo wegens tijdsoverschrijding 2 punten aftrek had gekregen.

Analyse
Uit een analyse van de livestream blijkt dat de tijdstraf te wijten is aan de activiteiten voor en na het eigenlijke showoptreden. Op de beelden van IBB Media is te zien hoe de crew van Advendo met de veldmarkeringen en andere attributen het veld oploopt als de uitzending 3 uur 43 minuten en 38 seconden bezig is. Op 3.45.02 zet drum major Thomas Brouwer voet op het veld. De livestream loopt 3.50.01 als speaker Fer Kousen het wedstrijdterrein vrijgeeft voor de uitvoering van de show. Van de totaaltijd van 20 minuten die een deelnemer op het wedstrijdterrein aanwezig mag zijn, is dan al 5 minuten en 23 seconden verstreken.

Zo'n twee minuten te lang
Als de band op 4.01.35 staat, is de show afgelopen. Keurig netjes binnen de limiet voor de performance van minimum 9 minuten en maximaal 13 minuten. Na het in ontvangst nemen van het applaus start op 4.02.56 de afmars. Het moment waarop het volledige korps inclusief de crew het wedstrijdterrein verlaten heeft, is op de beelden niet te zien. Wel is te horen dat de muziek stopt op 4.05.45. Dat betekent dat Advendo zo’n 2 minuten te lang beslag heeft genomen van het wedstrijdterrein.

Puntenaftrek
Voor elke seconde dat een deelnemer de tijdslimiet overschrijdt, geldt een puntenaftrek van 0,05 punten. Dat zou in het geval van Advendo betekenen dat er circa 6 punten in mindering gebracht hadden moeten worden. Maar er is ook nog een regel die zegt dat de onafhankelijk juryvoorzitter overtredingen van de regels kan bestraffen met minimaal 2 punten en maximaal diskwalificatie.

Dramatisch
In reacties op sociale media wordt gesuggereerd dat de speaker wat minder lang van stof had moeten zijn. Dat argument snijdt geen hout. De tekst voor de aankondiging is namelijk door de vereniging zelf opgegeven. “Wij als juryteam vinden dit dramatisch, met name omdat het over kinderen gaat”, laat onafhankelijk juryvoorzitter Paul Doop desgevraagd weten. “Maar we hebben het helaas niet anders kunnen doen. De regels zijn herhaaldelijk met de deelnemers besproken. We hebben ook nog extra uitleg gegeven over zaken waar nog vragen over waren. Daarbij heb ik nog speciaal voor de tijdslimieten gewaarschuwd: ‘jongens, kijk uit, repeteer dat!’ Het is zonde om het kampioenschap op dat onderdeel te moeten verliezen.”

Op de foto: Uit een analyse van de livestream blijkt dat Advendo de wereldtitel verloor door het circus eromheen.  

Foto: Still Livestream IBB Media.

Gepubliceerd: 24 JUL 2022 - 13:17
Laatste update: 26 JUL 2022 - 14:10